Belegger is geloof in ING kwijt

©Photo News

De bankreus is dit jaar een van de slechtst presterende aandelen in de slechtst presterende Europese sector.

Je hebt bedrijven die er een slechte week hebben opzitten, bedrijven die er een heel slechte week hebben opzitten en dan heb je ING . Het aandeel tuimelt tot 6 procent naar het laagste peil in bijna twee jaar.

-30%
Rode lantaarn kleurt oranje
Met een koersverlies van 30 procent is ING het slechtst presterende aandeel in de Amsterdamse sterindex AEX

Sinds begin dit jaar verloor de Nederlandse bankreus 30 procent. Daarmee is het aandeel het op twee  - de Duitsers Commerzbank en Deutsche Bank - na slechtst presterende aandeel in de DJ Stoxx Banken-index, die 48 leden telt.

Die bankensector is op zijn beurt met een verlies van 17 procent de slechtst presterende Europese branche. Dit als gevolg van het volgehouden nulrentebeleid van de Europese Centrale Bank, dat vreet aan de rendabiliteit van het kernmetier van banken, kortetermijndeposito's in langetermijnkredieten recycleren.    

Vrijdag berichtte Het Financieele Dagblad over zware IT-problemen bij de grootbank, vooral in België. Daardoor zou potentieel zelfs de dagelijkse werking in gevaar komen. Eerder deze week was er de monsterschikking met het Nederlandse openbare ministerie, waar ING een strafrechtelijke vervolging voor 775 miljoen euro afkocht.

Ten koste van de aandeelhouder dus. Wat beleggers deed twijfelen aan de belofte van het management om jaarlijks een 'progressief' (lees: stijgend) dividend uit te keren. De analisten van Bloomberg Intelligence becijferden dat ING tot 2021 eigenlijk geen ruimte heeft om het dividend te verhogen, gelet op het feit dat de monsterschikking én de nieuwe kapitaalregels de huidige kapitaalbuffer aanvreten.

Heel wat beleggers lijken die mening te delen: op basis van het brutodividend over boekjaar 2018 - 67 cent - noteert ING tegen een dividendrendement van meer dan 6 procent bruto, in theorie erg aantrekkelijk als het management zijn belofte kan inlossen. 

JPMorgan haalde deze week het aandeel ING van de kooplijst en zegt de voorkeur te geven aan KBC . Het beurshuis zegt dat de crisis in Turkije de komende paar jaar een rem zal zetten op de winst per aandeel, ook al vertegenwoordigt het land maar ongeveer 4 procent van de groepswinst. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud