Advertentie

Belegger is zorgen weer vergeten

©Bloomberg

Dezelfde belegger die eerder op de week zijn aandelen zonder omzien verkocht, slaat nu weer gretig in. De Europese beurzen winnen zo'n 3 procent.

Terwijl beleggers vrijdag nog angstig naar de tuimelende olieprijs keek, lijken ze nu te beseffen dat de goedkope olie in principe goed nieuws is voor het - gros - van het Europese bedrijfsleven. De meeste bedrijven zijn er hun energiefactuur stevig door zakken, niet in het minst de olierederij Euronav .

Die goedkope olie is niet de enige rugwind voor Europese bedrijven. Ook de forse goedkopere euro is goed meegenomen. De eenheidsmunt zakt vandaag voor het eerst sinds eind 2005 onder de 1,18 dollar. 

Dat geldt zeker voor bedrijven met stevige voet aan de grond in de Verenigde Staten, zoals AB InBev . De biergigant profiteert volgens analisten ook van het feit dat veel Amerikaanse consumenten flink meer vrij te spenderen hebben in 2015, nu ze veel minder aan brandstof moeten uitgeven. Beurshuis Nomura trok het koersdoel voor AB InBev vandaag op tot 105 euro en zet het aandeel op de kooplijst.

Bovendien ziet het er steeds meer naar uit dat de rente niet alleen laag bljift, maar zelfs nog lager kan. Daar kunnen bedrijven van profiteren om zoals Ontex hun financiĆ«le lasten via een herfinanciering fors te verminderen of zoals Fluxys Belgium de lage rente decennialang te 'betonneren'.

0,13%
Beurshuis RBS voorspelt dat Duitsland dit kwartaal wereldkampioen lage rente wordt met een tienjaarsrente op 0,13%.

Bij het legertje ECB-'watchers' twijfelt er nu zo goed als als niemand meer aan dat de Europese Centrale Bank op 22 januari met verse stimulus komt om de economie voor chronisch lage groei en dito inflatie te behoeden, onder meer door met de inkoop van overheidsobligaties te starten. Voorzitter Mario Draghi suggereerde zelf vandaag nog eens dat zo'n actie op tafel ligt, in een antwoord aan een Europees parlementslid. 

Beurshuis RBS voorspelt dat mede door de inkopen vanuit Frankfurt Duitsland snel Japan en Zwitserland inhaalt als de 'wereldkampioen lage rente'. Het Londense beurshuis ziet de Duitse tienjaarsrente nog voort zakken, naar 0,13 procent. 'Een Duitse rente van 0,1 procent, waarom niet?', zegt Alexandre De Groote, obligatiehandelaar bij Petercam. 'Een Franse bank voorspelde recent zelfs een negatieve Duitse tienjaarsrente'. 

Achter die extreem lage rentes en de actiebereidheid van de ECB schuilt natuurlijk een somber fundamenteel plaatje: een Europese economie die nauwelijks nog groeit en weinig hoop op beterschap geeft. Maar dat is een boodschap die beleggers althans vandaag even vergeten: de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de muntunie, gaat ruim 3 procent hoger. En de Brusselse Bel20 gaat onder impuls van AB InBev 2,5 procent hoger.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud