Belegger kan profiteren van overname Milaan door Euronext

De beurs van Milaan telt iets meer dan 400 vlot verhandelbare aandelen. ©BLOOMBERG NEWS

Euronext lijft de beurs van Milaan in. Door de overname wordt de handel in meer dan 400 Italiaanse aandelen op termijn wellicht goedkoper voor de Belgische belegger.

De London Stock Exchange (LSE) verkoopt Borsa Italiana aan Euronext en zijn Italiaanse partners, bevestigt de pan-Europese beurzenuitbater in een persbericht. Het prijskaartje beloopt 4,3 miljard euro, in contanten. Euronext werkt voor de operatie samen met de Italiaanse staatsbank CDP en de bank Intesa Sanpaolo.

De LSE moest haar Italiaanse dochter uithuwelijken van de mededingingsautoriteiten om de goedkeuring te krijgen voor de overname van de dataleverancier Refinitiv. Naast Euronext legden ook Deutsche Börse en de Zwitserse beurs SIX een bod op tafel.

Door de opslorping van Borsa Italiana wordt Euronext een stuk groter. Italië is na Duitsland en Frankrijk de grootste economie van de eurozone. De beurs van Milaan telt meer dan 400 vlot verhandelbare bedrijven met een beurswaarde van 620 miljard euro.

Voor de Belgische belegger is de overname wellicht goed nieuws. Euronext rekent al hetzelfde tarief aan voor Belgische, Franse, Nederlandse en Portugese aandelen. Onlangs trad ook Oslo tot Euronext toe, en nu dus Milaan. Als de makelaars de lagere kosten doorrekenen, kan dat een flinke hap schelen. Vandaag kost de aankoop van een Italiaans aandeel bij de populaire onlinemakelaars tot de helft meer dan een Belgisch aandeel. Goedkopere tarieven zouden Italiaanse bedrijven aantrekkelijker maken voor Belgische beleggers.

Gelijkenissen

De Piazza Affari vertoont veel gelijkenissen met de Belgische beurs. Er noteren veel familiale bedrijven en holdings, terwijl in de MIB40 banken en verzekeraars een groot gewicht hebben.

De Piazza Affari, genoemd naar het Milanese plein waar de beurs is gevestigd, vertoont veel gelijkenissen met de Belgische beurs. Er noteren veel familiale bedrijven en holdings. In tegenstelling tot de nationale economie boeren die vaak wel goed. In de referentie-index MIB40 maken, net als in Brussel, banken en verzekeraars een groot gewicht uit, met namen als Generali, Unicredit, UBI Banca of Intesa Sanpaolo. Ook multinationals als de energiereus ENI en Enel, de bandenmaker Pirelli of de drankengroep Campari zijn lid van de MIB40.

Bij de holdings hoort Milaan tot de wereldtop. Exor van de familie Agnelli is de grootste. CEO John Elkann slaagde erin van het oude industriële Fiat-imperium een dynamische investeringsmaatschappij te maken. Naast Fiat Chrysler Automobiles, dat weldra fuseert met Peugeot, heeft Exor belangen in onder meer de sportwagenbouwer Ferrari, de landbouw- en truckreus CNH, de verzekeraar PartnerRe en de voetbalclub Juventus. Andere grote holdings in Milaan zijn Italmobiliare van de familie Pesenti, Atlantia van de Benettons of CIR van de familie De Benedetti.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud