'Belegger koopt grondstoffen als verzekering tegen inflatie'

Een schaars goed in beeld: de Pilbara-ijzerertsmijn in West-Australië ©Bloomberg

Nu het Amerikaanse jobrapport een eerste teken vormt dat een krappe arbeidsmarkt opwaartse druk op de lonen zet, slaan beleggers hun favoriete inflatieverzekering in: grondstoffen.

De grondstoffenhausse gaat maandag crescendo. Vrijdag verpulverde de koperprijs het tien jaar oude record. Maandag stelt de prijs voor ijzererts met een klim van 10 procent het record scherper.

Die hausse is deels fundamenteel gedreven. Na de pandemische krimp in 2020 is de wereldeconomie in 2021 op weg naar een spectaculair herstel, aangevuurd door forse stimulus van overheden en centraal bankiers en een snelle uitrol van de vaccinatie in de westerse wereld.

Het aanbod van grondstoffen kan die plotse piek in de vraag niet bijbenen, met flessenhalsen tot gevolg. Ivan Glasenberg, de topman van Glencore, zei vrijdag in Financial Times dat de koperprijs nog eens met de helft moet stijgen om vraag en aanbod in evenwicht te brengen. Pas dan wordt het voor mijnbouwers rendabel om ook minder efficiënte mijnen te gaan ontginnen.

Door de hausse van grondstoffen als koper, ijzererts, basischemie en hout is de 'inflatie aan de fabriekspoort' aan het versnellen. Een maandelijkse rondvraag bij Amerikaanse inkoopmanagers leert dat een overweldigende meerderheid van 90 procent stijgende prijzen rapporteert, het hoogste peil sinds 2008 (zie grafiek).

Gelet op de enorme omvang van de financiële activa die ingedekt moeten worden, kan de rotatie richting aandelen en grondstoffen een tijd duren en een grote impact hebben.
Marko Kolanovic
JPMorgan-strateeg

De tweede reden voor de hausse is eerder speculatief. Beleggers die via grondstoffen een 'verzekering' tegen een inflatieopstoot kopen. 'Je merkt dat beleggers aan het roteren zijn, weg uit obligaties richting aandelen en grondstoffen', stelt JPMorgan-strateeg Marko Kolanovic. 'Gelet op de enorme omvang van de financiële activa die ingedekt moeten worden, kan die rotatie nog wel een tijd duren en een grote impact hebben.'

Kolanovic merkt ook op dat grondstoffen ondanks de recente indrukwekkende klim nog altijd een van de weinige relatief goedkope beleggingscategorieën zijn. 'Sinds eind 2010 is Wall Street verviervoudigd, terwijl de S&P GSCI (de belangrijkste grondstoffenbarometer, red.) 40 procent verloor.'

De vrees dat de inflatie meer dan een kortstondig opstootje zal kennen, werd vorige vrijdag aangewakkerd door het Amerikaanse jobrapport voor april. In eerste lezing leek het rapport met een zwakke jobgroei nochtans de inflatievrees te temperen.

We hadden in het productieproces flessenhalzen verwacht, maar dat er nu al flessenhalzen op de Amerikaanse jobmarkt opduiken, is een verrassing.
Bruce Kasman
JPMorgan-strateeg

Een andere JPMorgan-strateeg, Bruce Kasman, is het niet eens met die lezing. 'Ondanks een onverwachte terugval van het aantal nieuwe jobs verlengden bedrijven fors het aantal gewerkte uren en keerden ze duidelijk hogere lonen uit', stipt de econoom aan. Met andere woorden: ondanks de miljoenen werklozen hebben bedrijven moeite om geschikte werknemers te vinden. De oplossing is dan op korte termijn het bestaande personeel harder te laten werken, in ruil voor meer loon.

Kasman: 'We hadden in het productieproces flessenhalzen verwacht, maar dat er nu al flessenhalzen op de Amerikaanse jobmarkt opduiken, is een verrassing.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud