Advertentie

Belegger legt Spanje wurgrentes op

Eurogroepvoorzitter Jean-Claude Juncker 'wurgt' voor de grap Spaans minister van Financiën Luis de Guindos. De wurggreep waarin beleggers Madrid houden is echter bittere ernst (foto: EPA)

De Spaanse staat haalde donderdagmorgen 2,98 miljard euro op de financiële markten op. Madrid betaalde zich wel blauw. Voor het schuldpapier op 7 jaar eisten beleggers een rendement van maar liefst 6,7 procent.

De Spaanse staat trok donderdag naar de markten om schuldpapier op twee, vijf en zeven jaar te slijten. Vooraf had de Schatkist laten weten zowat 3 miljard euro te willen ophalen met de veiling.

Madrid slaagde min of meer in dat opzet. Uiteindelijk wist het voor 2,98 miljard euro staatspapier aan de man te brengen.

Om in dat opzet te slagen moest de vierde economie van de eurozone wel immens hoge rentes ophoesten. Met obligaties op 2 jaar haalde Madrid 1,36 miljard euro op aan een rente van 5,2 procent. Bij de vorige veiling was dat slechts 4,33 procent.

Sneeuwbal

De verkoop van het staatspapier op vijf jaar leverde 1,07 miljard euro op. Beleggers eisten een rendement van 6,46 procent. Op 21 juni moest Spanje 6,07 procent neertellen.

Obligaties met een looptijd tot 2019 leverden 547 miljoen euro op. Voor het schuldpapier op zeven jaar eisten beleggers een rendement van maar liefst 6,7 procent. Bij de vorige veiling was dat 'slechts' 4,83 procent.

Sinds de invoering van de euro moest Spanje nooit zo'n hoge rentes neertellen. Met een nominale langetermijnrente rond 6 à 7 procent en een nominale groei van in het beste geval nul procent dit en volgend jaar is het plaatje voor Madrid bijzonder somber. In zo'n scenario met een rente die ruim boven de groei ligt, dreigt een 'rentesneeuwbal' die het zo goed als onmogelijk maakt de schulden af te bouwen.

Gesternte

De veiling vond onder geen al te gunstig gesternte plaats. Uitspraken van de Spaanse minister van Financiën, Cristóbal Montoro, hadden de zenuwen op de markten woensdag weer op scherp gezet.

In het parlement poneerde Montoro zonder verpinken dat de Spaanse staat op droog zaad zit. 'Er is geen geld meer. Als de fiscale inkomsten niet snel stijgen, kunnen we de lonen van de ambtenaren weldra niet meer uitbetalen', luidde de alarmerende boodschap.

Na de noodkreet van Montoro was de Spaanse langetermijnrente woensdag weer beginnen flirten met de drempel van 7 procent. De Spaanse tienjaarsrente ging meteen weer boven de kritische grens van 7 procent postvatten, het renteverschil met Duitsland - de 'prima de riesgo' - bereikt met 582 basispunten een record (zie grafiek onderaan).

Getalm

Beleggers krijgen het vooral op de heupen van het getalm van de Europese beleidsmakers. Nu het permanente noodfonds ESM niet zoals gepland op 9 juli van start kan gaan, moet Europa het gelet op de kopersstaking bij de Europese Centrale Bank tot nader order stellen met het voorlopige noodfonds EFSF. De 240 miljard euro die daar nog rest, verbleekt bij de 500 miljard euro die Spanje en Italië jaarlijks moeten zien te (her)fnancieren.

De drie grote openstaande vragen na de eurotop van 28 en 29 juni:

  1. De bankenunie. Europese leiders verklaarden zich akkoord met de oprichting van een eengemaakte toezichthouder voor de banken. Na diens oprichting zullen de banken rechtsreeks voor steun bij het permanente noodfonds ESM kunnen aankloppen. Maar volgens Europese kringen zou die toezichthouder er pas in de loop van 2013 komen. Het ESM zelf komt er niet tegen de geplande deadline van 9 juli, mede door de vertraging in het Rome van Monti.
  2. De redding van de Spaanse banken. Hier kwamen de leiders overeen dat als de Spaanse steun van het voorlopige (EFSF) naar het permanente (ESM) noodfonds overgedragen wordt, het ESM geen bevoorrechte schuldeiser zou worden. Dat is belangrijk om het vertrouwen in het 'gewoon' Spaans schuldpapier te behouden, maar hier stribbelt vooral Finland tegen.
  3. De leiders herhaalden nog eens dat het de bedoeling is dat ook het EFSF/ESM moet tussenkomen als brandblusser op de obligatiemarken. Hoe dat moet gebeuren, is verre van duidelijk. Nochtans is dat cruciaal, aangezien de Europese Centrale Bank als brandweerman in staking is gegaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud