Belegger omarmt de Ierse modelstudent

Op het EK voetbal was Ierland geen partij voor de kampioen Spanje, maar op de markten scoort Dublin in tegenstelling tot Madrid wél (foto: EPA)

Ierland is weer helemaal 'salonfähig' op de financiële markten. Dublin haalde met de eerste obligatieveiling in bijna twee jaar dik 4 miljard op en heeft meteen de financiering voor 2012 rond.

Met een geslaagde veiling van langer lopend schuldpapier is Ierland helemaal terug van weggeweest op de financiële markten. Het land haalde 4,19 miljard euro op met de uitgifte van obligaties met looptijden van 5 en 8 jaar. 

Ierland testte eerder al de beleggersappetijt met kortlopend schuldpapier. Dat succesje gaf de Ierse schatkist genoeg vertrouwen om nu ook langer lopende obligaties te veilen, en ook dat draaide uit op een succes.

Het is de eerste keer sinds september 2010 - vlak voor Ierland in november 2010 bij Europa voor steun moest aankloppen - dat Dublin nog eens met langlopend papier bij de belegger kon aankloppen voor financiering.

De luttele 4 miljard die Ierland in 2012 moest ophalen, is in één vlotte beweging binnen
David Tinsley,
BNP Paribas-econoom

5,9 procent

Op vijf jaar betaalde Dublin 5,9 procent, dat is minder dan de 6,6 procent die beleggers zelfs na de blijde boodschap van ECB-voorzitter Mario Draghi op Spaans vijfjaarspapier eisen.

Op de secundaire markt daalde het rendement dat beleggers eisen om Dublin voor tien jaar geld toe te stoppen recent tot iets meer dan 6 procent. Dat is minder dan de helft van de 15 procent in juli 2011 en minder dan de rente die de huidige brandhaarden in de eurocrisis - Spanje en Italië - moeten betalen.

Bovendien wist het eiland ook kortlopende obligaties, die afliepen in 2013 en 2014, te ruilen voor langer lopend schuldpapier. Met die ene veiling is Dublin meteen 'binnen' voor 2012. 'Het IMF en de Europese Unie ramen de financieringsnood voor 2012 op 4 miljard. Dat is dus in één trek geregeld. Ierland kan zich dus later dit jaar 'in de vooruit' zetten voor 2013, als het land 13 miljard moet zien te vinden', zegt BNP Paribas-econoom David Tinsley.

5,9%
Dublin betaalt 5,9 procent op vijf jaar. Dat is minder dan de 6,6 procent die beleggers eisen om hun geld vijf jaar aan Madrid toe te vertrouwen.

Modelstudent

Van de landen onder Europese curatele geldt Ierland als de modelstudent. Ierland voert nijver uit wat de Europese 'schoonmoeder' verlangt en werkt zich dankzij de flexibele economie stilaan uit het dal. De Ieren voerden een pijnlijke 'interne devaluatie' door: met een forse inlevering op de lonen is het land weer concurrentieel en boekt het zelfs weer een overschot op de lopende rekening.

Het helpt natuurlijk dat Ierland traditioneel een sterk exportgerichte economie heeft en in tegenstelling tot andere crisislanden zoals Portugal producten maakt waar de rest van de wereld op zit te wachten.

De Europese Centrale Bank liet onlangs weten dat Ierland mogelijk ook steun krijgt voor de opkuis van zijn bankenerfenis, zeker als de Spanjaarden in tegenstelling tot de Ieren in 2010 voor zijn bankenzombies op Europese solidariteit kan rekenen. De bankenstrop van 60 miljard euro was de hoofdreden waarom Dublin eind 2010 voor een noodpakket van 67,5 miljard in Brussel moest aankloppen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud