Beleggers dumpen Allied Irish Banks

De voorbereidingen voor de Macy's Thanksgiving Day Parade in New York. De financiƫle wereld in de VS ligt donderdag stil vanwege Thanksgiving - Foto EPA

De meeste Europese beurzen sloten donderdag met kleine winsten. Allied Irish Banks ging meer dan 10 procent onderuit. Vastgoed stond in de kijker door een mogelijk bod op het Britse Capital Shopping Centres. In Brussel herstelde Agfa-Gevaert wat van de afstraffing van gisteren. De handel bleef erg kalm, aangezien Wall Street dicht bleef ter gelegenheid van Thanksgiving Day. De Ierse en Spaanse rente zaten meer dan tien basispunten in de lift.

De Europese beurzen moesten het donderdag zonder impuls van over de Atlantische Oceaan stellen. De Verenigde Staten vieren Thanksgiving Day en op dat grote familiefeest ligt het openbare leven geheel stil, inclusief de beurzen.

De Bel20 is de dag gestart met 0,2 procent winst, en daaraan is bij het slot amper iets veranderd. De index sloot met een winst van 0,4 procent. Agfa herstelde aanvankelijk flink, met winsten tot 6 procent, maar sloot uiteindelijk 3,2 procent hoger op 3,58 euro. De beeldvormingsgroep uit Mortsel verloor woensdag 18 procent van zijn beurswaarde, de op twee na grootste klap sinds de beursgang.

De Londense beurs profiteerde van het grote gewicht van grondstofaandelen, in heel Europa de best presterende sector met een winst van 2,1 procent.

De vastgoedwaarden volgden met een winst van 1,9 procent. Die prestatie was te danken aan Capital Shopping Centres dat 12,9 procent hoger schoot nadat het verklaarde dat het Amerikaanse Simon Property Group een overnamebod in cash overweegt. Capital Shopping Centres en zijn sectorgenoot Hammerson (+4,7%) maken deel uit van de Footsie en hielpen de Londense sterindex met hun klim 0,7 procent stijgen.

De Ierse banken stonden andermaal onder druk. De analisten van het onafhankelijke onderzoeksbureau CreditSights stellen dat Allied Irish Banks (-11,8%) en Bank of Ireland (-3,8%) hun kernkapitaalratio (tier1) hoogstwaarschijnlijk moeten optrekken van 8 tot 15 procent. In dat geval hebben ze respectievelijk 9,1 en 4,5 miljard euro nodig.

Bank of Ireland, de grootste bank van Ierland, tuimelde op een week tijd bijna 50 procent.

researchbureau CreditSights

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud