Beleggers dumpen Argentijnse peso

De Argentijnse president Mauricio Macri. ©REUTERS

De Argentijnse peso gaat volledig onderuit naar een nieuw dieptepunt. Intussen vraagt het land dringend hulp aan het Internationaal Monetair Fonds.

De Argentijnse peso keldert 5 procent naar 41,70 peso per euro. Ter vergelijking: begin dit jaar betaalden beleggers 22 peso voor een euro. De peso is dit jaar nagenoeg gehalveerd, wat nog erger is dan de Turkse lira (-42%).

Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de derde grootste economie van Latijns-Amerika, waar de inflatie is gestegen naar 25 procent. De paniek sloeg toe toen Argentinië woensdag onverwacht het IMF vroeg spoed te zetten achter een lening van 50 miljard dollar. Het IMF reageerde dat het eerst het economisch plan van Argentinië zal analyseren.

De centrale bank reageerde op de nieuwe uitschuiver. Ze verhoogde prompt het rentetarief van 45 naar 60 procent. 'We zullen deze rente niet verlagen tot december', voegde de centrale bank er nog aan toe. De spectaculaire renteverhoging deed de peso amper herstellen.

De Argentijnse president Mauricio Macri moet het volk bedaren. 'Ik weet dat dit angstige tijden zijn. Maar ik wil jullie laten weten wat we alles doen om jullie te beschermen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud