Beleggers lopen storm voor nieuwe Belgische staatsobligatie

Jean Deboutte ©Tim Dirven

De schatkist kan dankzij de stimulus van de Europese Centrale Bank 8 miljard euro ophalen tegen een rente van -0,01 procent.

De federale overheid heeft voorlopig geen enkele moeite om voldoende geld te vinden voor de extra uitgaven van de coronacrisis. De schatkist lanceerde dinsdag een obligatie-uitgifte met een looptijd van zeven jaar. De belangstelling van de beleggers was overweldigend. Grote beleggers, zoals banken en verzekeraars, dienden offertes in voor een recordbedrag van liefst 57 miljard euro, veel meer dan het bedrag dat de schatkist nodig heeft.

Er is veel aanbod van geld door de maatregelen van de Europese Centrale Bank.
Jean Deboutte
Directeur Federaal Agentschap van de Schuld

'De vraag naar obligaties was zeer groot omdat er door de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) veel cash is', zegt Jean Deboutte, een directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. 'Er is veel aanbod van geld.' De ECB kocht vorige week voor een recordbedrag van 40 miljard euro obligaties om de langetermijnrente te drukken. Daardoor beschikken beleggers over zeer veel cash.

Goedkoper lenen

Dankzij de enorme vraag kan de schatkist goedkoper lenen dan verwacht. Bij de start dacht de schatkist dat ze 15 basispunten (0,15 procentpunt) meer zou moeten betalen dan de swaprente, een soort interbankenrente. Maar ze kon die premie in twee stappen verlagen naar 11 basispunten.

De coupon van de obligaties is nul procent, maar de uitgifteprijs bedraagt 100,098 procent van de nominale waarde. Het brutorendement bedraagt daardoor -0,01 procent. Beleggers zijn dus bereid een kleine vergoeding te betalen om geld uit te lenen aan de schatkist. Ze betalen 1.000,98 euro en krijgen op de vervaldag in oktober 2027 slechts 1.000 euro terug.

Uiteindelijk besliste de schatkist 8 miljard euro te ontlenen. Dat is een uitzonderlijk hoog bedrag. Doorgaans levert de lancering van een nieuwe staatsobligatie 5 tot 6 miljard euro op. 'We hadden gehoopt op 7 tot 8 miljard', laat Deboutte weten. Een bedrag van 8 miljard is net geen record. In 1995 haalde de uitgifte van een staatslening meer dan 363 miljard frank (9 miljard euro) op.

Begrotingstekort

De uitgifte van de obligatie op zeven jaar is de eerste van een reeks extra uitgiften die het schuldagentschap maandag aankondigde. De schatkist plant bijkomende obligatieveilingen in mei, augustus en oktober en zal ook meer geld ontlenen op korte termijn.

De coronacrisis doet het begrotingstekort dit jaar fors stijgen. De Nationale Bank raamde vorige week het extra tekort op zowat 20 miljard euro. De schatkist heeft sinds begin dit jaar al 22,6 miljard euro ontleend op halflange en lange termijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud