Beleggers lopen storm voor Spaans papier

©Bloomberg

Dé beleggershype bij de start van 2019? Spaans staatspapier. Voor de jongste veiling van tienjarige schuldbewijzen kreeg de Spaanse schatkist liefst 50 miljard euro aan orders binnen, een record.

Door de grote interesse nemen beleggers vrede met 1,34 procent rendement per jaar om hun geld tot 2029 aan Madrid toe te vertrouwen. Dat lijkt (en is) weinig, maar het is nog altijd een vol procentpunt meer dan het rendement op langlopend staatspapier in Duitsland en andere kernlanden van de eurozone.

Tegenover de vraag van 50 miljard euro staat een omvang van de emissie van naar verwachting 9 tot 10 miljard euro. Het vorige orderrecord voor tienjarig Spaans schuldpapier, 43 miljard euro, dateerde van exact een jaar geleden. 

De extreem lage rente komt er ondanks het feit dat de Europese Centrale Bank sinds deze maand geen bulkinkopen van staatspapier meer doet. Maar het doemdenken over de wereldeconomie compenseert het wegvallen van die ene grote koper uit Frankfurt tot nader order ruimschoots. 

Veel beleggers zijn door de onzekere outlook erg risicoavers geworden en parkeren hun geld liefst in cash of staatspapier. Dat leert een overzicht van de vele succesvolle uitgiftes van Europees staatspapier sinds begin dit jaar:

Als de grafiek niet zichtbaar is, klik hier.

Ook het kwartaalrapport van de Zwitserse grootbank UBS vormde een mooie illustratie van de vlucht naar veiligheid: beleggers haalden bij de vermogensbeheertak in het vierde kwartaal netto bijna 8 miljard dollar (6,9 miljard euro) weg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud