Advertentie

Beleggers ontwijken hogere roerende voorheffing

Steeds meer beleggers overwegen hun geld in fysieke activa, zoals oldtimers, te stoppen om de roerende voorheffing te ontwijken. ©IMAGEGLOBE

Ruim een derde van de Belgische beleggers heeft zijn gedrag aangepast wegens de verhoging van de roerende voorheffing van 27 naar 30 procent sinds begin dit jaar.

Het verhogen of invoeren van belastingen heeft een sterk effect op de handelswijze van beleggers. 36 procent van de Belgische beleggers heeft zijn gedrag aangepast wegens de gestegen roerende voorheffing op dividenden, coupons of andere spaarinkomsten buiten een spaarboekje.

Dat blijkt uit de grootschalige enquête ‘De Stem Van de Aandeelhouder’ van De Tijd, L’Echo en Deminor, het advieskantoor dat zich toelegt op aandeelhoudersbelangen en corporate governance. Bijna 6.200 respondenten vulden het onderzoek in.

Wijn en oldtimers

Van diegenen die een ontwijkingsstrategie toepasten, heeft 42 procent alternatieve beleggingen gedaan. 12 procent overweegt zijn portefeuille uit te breiden met ‘fysieke’ activa zoals wijn, horloges, oldtimers of kunst. 15 procent kocht goud.

Voorts investeerde 35 procent minder in aandelen met een hoog dividend. 18 procent plaatste meer geld op het fiscaalvriendelijke spaarboekje.

De roerende voorheffing is in vijf jaar in verschillende stappen opgetrokken van 21 naar 30 procent.

De enquête bevestigt de recente uitlatingen van minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Die zei in een interview met De Tijd dat de verhoging van de roerende voorheffing minder opbrengt dan beoogd. 'We zijn met dit soort belastingverhogingen op het punt gekomen dat de overheid zichzelf in de voet schiet', zei de minister.

Lees zaterdag de volledige resultaten van de enquête De Stem van de Aandeelhouder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud