Beleggers putten moed uit vaccinnieuws

©AFP

De Europese beurzen boeken maandag stevige winsten. Ze stellen hun hoop op een behandeling tegen het coronavirus.

De Bel20 is maandag met 2 procent gestegen naar 3.369 punten. Daarmee heeft de index van de Belgische steraandelen de verliezen van donderdag en vrijdag grotendeels goedgemaakt. Ook elders in Europa situeren de winsten zich rond 2 procent. Vrijdag waren de Europese beurzen nog op het laagste peil in twee weken afgesloten. 

Beleggers lijken moed te putten uit de beslissing van de Amerikaanse FDA om een experimentele therapie op basis van bloedplasma voor Covid-19-patiënten toe te laten. Het bericht stuurde Grifols, een wereldspeler in bloedplasma, op de beurs van Madrid 1,6 procent hoger. AstraZeneca won 2,1 procent. De Amerikaanse president Donald Trump overweegt een snellere procedure te gebruiken om het Britse kandidaat-vaccin goed te keuren.

Europa

Voorts lijkt er een dooi te komen in de Amerikaans-Chinese spanningen. Trump zou volgens niet bevestigde berichten Amerikaanse bedrijven discreet verzekerd hebben dat ze nog altijd business kunnen doen met de WeChat-app (Tencent) in China. Prosus, waarvan de portefeuille voor meer 80 procent uit Tencent-aandelen bestaat, ging 2,5 procent hoger.

Tot slot lijken de Europese beurzen mee te surfen op de recordjacht in Wall Street. Vrijdag sloten Nasdaq en S&P500 af op een nieuw record, onder invloed van techreuzen zoals Apple. 'Sommigen vragen zich af of Wall Street niet stilaan overdrijft. En dan kan Europa profiteren van zijn goedkopere waardering', zegt Michael Hewson van CMC Markets. De bedrijven uit de S&P500 noteren tegen 26 keer de winst, tegenover 22 keer de winst voor de Stoxx600.

Voorzichtigheid

De hausse op Wall Street lijkt de beren pijn te hebben gedaan. Een studie van Goldman Sachs wijst uit dat 1,8 procent van de verhandelbare aandelen op de brede Amerikaanse beursindex S&P500 in shortposities zit. Dat is het laagste peil sinds 2004. 'Het is duidelijk dat stijgende aandelen slecht zijn voor beren - en dat duwt ze vaak uit de markt op momenten die net rijp kunnen zijn voor scepsis', zegt Andrew Adams, een strateeg bij Saut Strategy, aan Bloomberg. 

Wel meer beursexperts manen toch aan tot voorzichtigheid. Het aantal besmettingen van het coronavirus is in meerdere delen van de wereld aan het toenemen, vooral in Europa. 'De markten houden de coronacijfers in Europa steeds meer in de gaten. Ook het afgelopen weekend zagen we de besmettingen verder toenemen', zegt Henry Allen van Deutsche Bank.

Zondag werden in Frankrijk 4.900 nieuwe gevallen geregistreerd. 'Een risicosituatie', zei de minister van Gezondheid, Olivier Véran. In Italië gaat het om 1.210 nieuwe gevallen in de voorbije 24 uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud