'Beleggers te somber over Europese aandelen'

Europese aandelen zijn goedkoop in vergelijking met Amerikaanse, zegt Degroof Petercam. ©AFP

Europese aandelen waren in vergelijking met Amerikaanse aandelen nog nooit zo goedkoop, zegt Degroof Petercam.

In een context van lage rente en een aanhoudende groei van de bedrijfswinsten blijven aandelen de favoriete belegging van het beurshuis Degroof Petercam. Dat zei Jérôme van der Bruggen, het hoofd beleggingsstrategie, donderdag bij de voorstelling van de economische vooruitzichten en beleggingsstrategie voor 2020.

Europa heeft meer veerkracht dan beleggers denken. We hebben een nieuwe Europese Commissie met ambitieuze en geloofwaardige projecten. Beleggers mogen Europese aandelen niet negeren.
Jérôme van der Bruggen
Hoofdstrateeg Degroof Petercam

Hoofdeconoom Hans Bevers is wat somberder dan de meeste economen, maar verwacht geen recessie. 'We zien tekenen van hoop in de verwerkende nijverheid. We zien een uitbodeming, maar we blijven voorzichtig.' Tegen die achtergrond kunnen de winsten van de ondernemingen blijven stijgen. Van der Bruggen: 'De groei van de bedrijfswinsten vertraagt, maar stort niet in.'

Geen overdrijving

De beleggingsstrateeg geeft toe dat de aandelenkoersen al sterk zijn gestegen maar beklemtoont dat er geen sprake is van een overdrijving. 'Aandelen blijven aantrekkelijk omdat we verwachten dat de rente relatief laag blijft. Het dividendrendement van aandelen is hoger dan het rendement van obligaties. Dat is uitzonderlijk.'

Van der Bruggen merkt op dat beleggers nog nooit zo pessimistisch zijn geweest over Europese aandelen in vergelijking met Amerikaanse aandelen. De verhouding tussen de beurskoers en de boekwaarde van Europese aandelen tegenover dezelfde ratio voor Amerikaanse aandelen is gedaald naar een historisch dieptepunt.

Europese aandelen zijn volgens die maatstaf altijd goedkoper dan Amerikaanse, omdat de economische groei en winstgroei hier lager zijn. De jongste jaren is het verschil toegenomen, omdat veel beleggers pessimistisch zijn over Europa en omdat het gewicht van technologieaandelen in Amerikaanse aandelenindexen meer is gestegen dan in Europese indexen.

©Mediafin

Europese Commissie

Van der Bruggen noemt het pessimisme over Europa overdreven. 'Europa heeft meer veerkracht dan beleggers denken. We hebben een nieuwe Europese Commissie met ambitieuze en geloofwaardige projecten. Beleggers mogen Europese aandelen niet negeren.'

Maar dat wil niet zeggen dat hij Europese aandelen verkiest boven Amerikaanse aandelen. 'We hebben geen regionale voorkeur. Europa wordt geconfronteerd met de strijd tussen Amerika en China.' Als open economie ondervindt Europa de negatieve gevolgen van de handelsoorlog tussen beide landen.

Voorbeelden zijn Nestlé, Atlas Copco en Air Liquide.
Jérôme van der Bruggen
Hoofdstrateeg Degroof Petercam

Degroof Petercam zegt dat het focust op kwaliteitsaandelen. 'Dat zijn aandelen van bedrijven die ook winstgroei boeken als de economie niet sterk groeit', zegt van der Bruggen.

'Je vindt die bedrijven vooral in sectoren als voeding, technologie en gezondheid, maar ook in de industrie. Voorbeelden zijn Nestlé, Atlas Copco en Air Liquide.' Voorts kocht de bank onlangs wat cyclische aandelen, omdat de economische vooruitzichten verbeteren.

Bescherming

Hoewel het rendement van staatsobligaties van sterke landen zeer laag is, verdienen ze volgens Degroof Petercam een plaats in de portefeuille. 'Dit soort obligaties stijgt als de beurzen dalen en beperkt daardoor de volatiliteit van de portefeuille. We verkiezen looptijden van twee tot vijf jaar omdat de langetermijnrente wellicht een beetje zal stijgen.' Een korte looptijd beperkt de koersdaling van een obligatie als de langetermijnrente stijgt.

Met beleggingen in de dollar, de yen en goud beschermt Degroof Petercam de beleggingsportefeuilles tegen een scenario van lager dan verwachte groei en rente. 'Het is overdreven om te zeggen dat volatiliteit dood is. We zijn de forse daling van de beurzen eind 2018 niet vergeten. De economische onzekerheid en geopolitieke risico's zetten ons ertoe aan voorzichtig te zijn en te diversifiëren', besluit van der Bruggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud