Beleggers tobben over economie en gezondheid in VS

©AFP

De Europese beurzen beleefden donderdag de slechtste dag in bijna drie maanden. Beleggers zijn bezorgd over de sombere vooruitzichten van de Federal Reserve en de heropflakkering van de pandemie in de VS.

De Europese aandelenmarkten zakten donderdag met gemiddeld 4,5 procent. Sectoren die zwaar lijden onder het coronavirus waren de kop van Jut, zoals de toerisme- en luchtvaartaandelen. Airbus tuimelde met 10,5 procent en Lufthansa verloor  9,1 procent nadat de luchtvaartmaatschappij had laten weten dat 22.000 jobs op de helling staan. 

De Bel20 kreeg een klap van net geen 5 procent en beleefde daarmee de slechtste dag sinds 16 maart. De coronagevoelige bankaandelen ING (-8,5%) en KBC (-5,8%) daalden fors. Ook industriële aandelen zoals AB InBev (-7,6%) en Solvay (-6,7%) kregen een tik.

Beleggers maken zich vooral zorgen over de VS. De boodschap die de Amerikaanse centrale bank (Fed) woensdagavond verkondigde drukte de stemming op de beurzen. Fed-voorzitter Jerome Powell blijft somber over de economische toestand en de vooruitzichten. 'De gezondheidscrisis zal in de nabije toekomst zwaar wegen op de economische activiteit, de werkgelegenheid en de inflatie en vormt een aanzienlijk risico voor de economische vooruitzichten op middellange termijn', zei hij.

Nieuwe cijfers tonen aan dat de versoepeling van de lockdown de werkloosheid in de VS slechts heel langzaam doet afnemen. Het aantal Amerikanen dat een klassieke werkloosheidsuitkering krijgt, verminderde in de laatste week van mei met slechts 339.000 naar 20,9 miljoen. Economen hadden een grotere daling naar 20 miljoen voorspeld.

Beleggers tobben ook over een tweede uitbraak van het coronavirus in de VS. Volgens een analyse van Reuters is het aantal nieuwe besmettingen licht gestegen na vijf weken van daling. Texas meldde donderdag 2.504 nieuwe gevallen, een record. Ook in California en Florida steeg het aantal besmettingen.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin verzet zich tegen een tweede lockdown. 'We hebben geleerd dat als je de economie sluit dat veel schade veroorzaakt.'

Winstnemingen

Voor de Bel20 is het al de vierde opeenvolgende verliesdag op rij. Deze week moest de graadmater van e Belgisch sterandelen al 7,6 procent prijsgeven. Beleggers willen allicht ook winst nemen, nadat de beurzen redelijk wat voorsprong leken te nemen op de economische toestand. De voorbije twee weken herstelde de Bel20 met 20 procent. Beursexperts noemden dat eind vorige week overdreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud