Advertentie

Beleggers vluchten in Nasdaq-aandelen

©AFP

De onzekerheid over de verkiezingsuitslag in de VS heeft enkele winnaars opgeleverd: big tech en Amerikaanse staatsobligaties.

Beleggers wilden vooraf één ding: een duidelijke en snelle winnaar. Dat hebben ze niet gekregen. Het is woensdagnamiddag nog altijd spannend, hoewel de Republikein Donald Trump zich al heeft uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

Toen in de loop van de nacht duidelijk werd dat Trump veel beter scoorde dan verwacht, trokken de Nasdaq-futures tot 4 procent hoger. In de vroege namiddag staan de Nasdaq-futures nog altijd 3 procent in de plus. De Dow Jones-futures noteren een half procent hoger.

Mastodonten als Apple en Microsoft lijken ongevoelig voor de pandemie.

Ten eerste maakt de Democratische kandidaat Joe Biden zich meer dan Trump zorgen over de groeiende almacht van de bigtechbedrijven. Ten tweede lijken Nasdaq-aandelen almaar meer uit te groeien tot vluchtwaarden. Mastodonten als Apple en Microsoft hebben een sterke balans en lijken relatief ongevoelig voor de coronapandemie.

Europa

De Europese beurzen noteren bijna 1 procent hoger na een lagere start. De farma- en technologieaandelen stijgen, terwijl de meeste bankaandelen dalen.

Op de valutamarkten heeft de dollar zijn eerdere winst moeten inleveren. De munten van groeilanden herstelden nadat ze eerder klappen hadden gekregen.

Op de obligatiemarkten valt de forse daling op van de Amerikaanse langetermijnrente. Handelaars zeggen dat de politieke onzekerheid extra stimulus in de nabije toekomst minder waarschijnlijk maakt. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert 10 basispunten lager op 0,8 procent. Ook in Europa daalt de langetermijnrente, maar minder dan in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud