Advertentie
Advertentie

Beleggersliefde voor Duitsland koelt af

©rv

Het vertrouwen van beleggers in de Duitse economie is in mei opvallend geslonken. De dreiging van een Grieks faillissement en de onrust op de markten bezwaren het gemoed.

De ZEW-index, een toonaangevende indicator die naar het vertrouwen van grote investeerders in de Duitse economie polst, daalde in mei fors van 53,3 naar 41,9 punten. Economen hadden een beperktere daling naar 45 punten in de prognoseboeken staan.

Het vertrouwen in de Duitse economie kreeg een eerste knauw door de zwakke groei in het eerste kwartaal. De Duitse economie groeide in de eerste drie maanden van het jaar amper 0,3 procent en bleef daarmee zelfs achter op Frankrijk en Spanje, zo bleek vorige week.

De deuk in het vertrouwen bij grote beleggers volgt vermoedelijk ook op de onrust op de markten. De Duitse tienjaarsrente steeg op een goede maand tijd van het historisch lage peil van 0,07 procent naar 0,59 procent. Op de aandelenmarkten kwam de voorbije weken ook even een einde aan de stevige voorjaarsrally.

Om het bewolkte plaatje volledig te maken, bezwaart wellicht ook het Griekse drama het gemoed van belegger. Premier Alexis Tsipras beklemtoonde maandag nog eens dat de tijd wel erg begint te dringen. In juni dreigt het land definitief op droog zaad te belanden. Ondertussen is nog altijd niet duidelijk wat een exit van de Grieken uit de eurozone zou betekenen voor Duitsland en rest van de eurozone.

ECB boven ZEW

Normaal laat een zwaar tegenvallende ZEW-index duidelijk zijn sporen na op de markten. Niet zo dinsdag, met dank aan de Franse ECB-Directeur Benoît Coeuré. 'We zullen in mei en juni iets meer kopen dan de geplande 60 miljard euro, zodat we minder tijdens de kalme zomerperiode moeten kopen', zei hij in een toespraak. Met die welgemikte quote stuurt de Fransman de beurzen fors hoger en de euro stevig lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud