Belg dumpt bankkluis

Een kluizenzaal (foto: Sofie Van Hoof) ©Sofie Van Hoof

De afschaffing van de effecten aan toonder doet het aantal safes de jongste twee jaar met ruim 100.000 dalen.

Bij de grootbanken BNP Paribas Fortis, KBC en ING België hebben klanten in de eerste elf maanden van 2012 het huurcontract van 26.072 bankkluizen opgezegd. Dat vernam De Tijd. In 2011 hadden bij die drie grootbanken al 52.618 klanten hun kluis geschrapt. De totale daling voor alle banken de jongste twee jaar loopt op tot meer dan 100.000.

De populariteit van bankkluizen staat onder druk omdat het tijdperk van de papieren aandelen, obligaties, kasbons en andere effecten ten einde loopt. De effecten aan toonder naar Belgisch recht worden eind 2013 afgeschaft. De belegger moet dus uiterlijk eind volgend jaar zijn papieren stukken omzetten.

De regering-Di Rupo lanceerde begin dit jaar een taks van 1 procent op de omzetting van effecten om dat proces te versnellen en om 30 miljoen euro voor de begroting 2012 binnen te halen. Duizenden Belgen bestormden daarom eind vorig jaar hun bankkantoor om nog vlug hun effecten op een effectenrekening te deponeren en zo te ontsnappen aan de nieuwe belasting.

Het gevolg is dat weinig Belgen nog papieren stukken hebben. Daarom bracht de effectentaks in de eerste elf maanden van 2012 amper 2,5 miljoen euro op, minder dan de beoogde 30 miljoen.

Ondanks het nakende einde van de papieren effecten verhuren BNP Paribas Fortis, ING en KBC samen nog meer dan 500.000 kluizen. Veel Belgen behouden hun kluis om er goud, juwelen, kunstvoorwerpen of belangrijke documenten, zoals de akte van de woning, in te bewaren.

Maar door de massale opzegging van kluizen de voorbije twee jaar staat 60 procent van de safes bij de grootbanken leeg. Daarom passen de banken hun aanbod aan bij de bouw van nieuwe kantoren. 'In bestaande kantoren ontmantelen we de kluizenruimtes niet. Maar niet elk nieuw kantoor zal nog over een kluizenzaal beschikken, zeker niet als zich op een redelijke afstand een ander kantoor bevindt met voldoende beschikbare kluizen', luidt het bij de bank-verzekeraar KBC.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud