Belg ontmijnt Frans-Duitse ECB-ruzie

Peter Praet (foto: Sofie Van Hoof)

De Belg Peter Praet wordt als opvolger van Jürgen Stark de nieuwe hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank. Het is de eerste keer dat die invloedrijke functie niet naar een Duitser gaat.

Als een Duitser en Fransman vechten om een been, loopt de Belg ermee heen. Dat lijkt alleszins het geval te zijn in Frankfurt: Frankrijk en Duitsland ruzieden om die invloedrijke functie: Parijs schoof Benoit Coeuré naar voren, Berlijn Jörg Asmussen.

Uiteindelijk wordt de Belg Peter Praet hoofdeconoom. Dat meldt de ECB in een update van de taakverdeling in het directiecomité. Praet volgt de Duitser Jürgen Stark in die functie op. Stark stapte eind vorig jaar op, uit onvrede met de obligatie-inkopen van de Europese Centrale Bank.

Asmussen is net als Stark een fervent tegenstander van het inkoopprogramma van obligaties. Coeuré ziet daarentegen een uitbreiding best wel zitten, als middel om de schuldencrisis te lijf te gaan.

Wat de positie van Praet is in dit essentiële debat, is nog niet geweten. De Belg zetelt sinds juni in de directie van de ECB en liet in publieke toespraken nog niet het achterste van zijn tong zien. Wel klonk hij tijdens een toespraak in Chicago met een focus op de strijd tegen inflatie opvallend 'Duits'.

Kerk in het midden

De taakverdeling van de zes directieleden geeft aan dat Frankfurt mooi de kerk in het midden hield tussen de Frans-Duitse kemphanen: Coeuré krijgt als verantwoordelijke voor de marktenactiviteiten de uitvoering van de obligatie-inkopen op zich.

Maar Asmussen kan als hoofd van de juridische dienst mee oordelen of die inkopen stroken met het mandaat van de centrale bank, merkt het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine fijntjes op.

Issing

Het was de invloedrijke Otmar Issing die de informele titel van hoofdeconoom opgespeld kreeg. Zowel Issing als opvolger Stark was als directielid verantwoordelijk voor de onderzoeksdepartementen. Een van de taken van die 'hoofdeconoom' is het presenteren van voorstellen voor de rentebeslissing aan de raad van bestuur van de ECB, na overleg met het zeskoppige directiecomité.

Praet is als directielid verantwoordelijk voor het economisch departement dus niet de 'officiële' hoofdeconoom van de ECB. Die titel gaat naar het hoofd van de studiedienst, de Belg Frank Smets.

 

 

 

 


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud