Belg wordt bestuurder Britse centrale bank

De Bank of England ©Reuters

Gertjan Vlieghe, een Belgisch-Britse econoom en manager van een hefboomfonds, wordt bestuurder van de Bank of England. Hij zal vanaf 1 september mee beslissen over het Britse rentebeleid.

De 44-jarige Vlieghe heeft een veelzijdige ervaring. Hij is vennoot en econoom van Brevan Howard Asset Management, een onderneming die hefboomfondsen beheert. Daardoor heeft de nieuwe centraal bankier veel kennis van de financiële markten.

Voordien was Vlieghe directeur van Deutsche Bank en zeven jaar economisch assistent van Mervyn King, toen die gouverneur was van de Britse centrale bank.

De Belgische econoom gaat naar de Bank of England op een belangrijk moment. Mark Carney, de huidige gouverneur, zei onlangs dat de eerste Britse renteverhoging dichterbij komt. De groei van de Britse economie versnelde in het tweede kwartaal naar 0,7 procent kwartaal op kwartaal, bleek eerder vandaag.

Het comité voor monetair beleid van de Britse centrale bank telt negen leden. Vlieghe, die David Miles vervangt, wordt de komende drie jaar een van de vier externe leden. Die buitenstaanders werken niet voltijds voor de centrale bank. Door de benoeming van externe leden wil de Bank of England profiteren van de kennis en ervaring van buiten de centrale bank.

'Doctor Vlieghe is een uitstekende econoom met ervaring zowel bij de Bank of England als de financiële sector', zegt minister van Financiën George Osborne in een persbericht waarin hij de benoeming aankondigt. 'Hij wordt een sterke aanwinst voor het comité voor monetair beleid.'

Vlieghe heeft de dubbele Belgische en Britse nationaliteit. Hij behaalde een doctoraat in de economie aan de London School of Economics. Dat doctoraat handelde over monetair beleid, activaprijzen en imperfecties van kredietmarkten.

Vlieghe blijft vennoot van Brevan en behoudt zijn deel van de toekomstige winst, meldt het persbureau Bloomberg. Maar hij zal er geen actieve rol meer spelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud