Belgen 44 miljard rijker dankzij herstel beurzen

©ANP

De stijgende aandelen- en obligatiemarkten hebben in het eerste kwartaal het financieel vermogen van de gezinnen doen stijgen naar 1.060 miljard euro.

'De beurskoersen lieten in het eerste kwartaal een fors herstel optekenen na de daling in het vierde kwartaal van 2018', zegt de Nationale Bank in een persbericht. Bovendien deed de daling van de langetermijnrente de obligatiekoersen stijgen.

Door de stijgende aandelen- en obligatiekoersen steeg het netto financieel vermogen van de Belgen met 43,5 miljard euro. De daling in het vierde kwartaal van vorig jaar (25,1 miljard) werd daarmee ruimschoots ongedaan gemaakt.

Meerwaarden

6,7 miljard
Meerwaarden
De meerwaarden op beursgenoteerde aandelen bedroegen 6,7 miljard euro.

De gezinnen boekten meerwaarden van liefst 41,4 miljard euro op hun beleggingsportefeuille. Vooral beleggingsfondsen (14,6 miljard) en verzekeringsproducten (11,9 miljard) werden meer waard. Beleggingsfondsen investeren gemiddeld ongeveer evenveel in aandelen als in obligaties, terwijl levensverzekeringen hoofdzakelijk in obligaties investeren.

De meerwaarden op niet-beursgenoteerde aandelen bedroegen 7,6 miljard en die op beursgenoteerde aandelen 6,7 miljard. De Belgen bezitten vooral niet-genoteerde aandelen, zoals aandelen van familiebedrijven en van coöperatieven als Cera.

Sparen

De gezinnen spaarden 5 miljard euro. Ze deponeerden vers geld op spaarboekjes en op zichtrekeningen, maar ze verkochten beleggingsfondsen en beursgenoteerde aandelen. Blijkbaar hebben de Belgen begin dit jaar na de forse daling van de beurzen eind 2018 de risico's van de portefeuille afgebouwd door een deel van hun fondsen en aandelen te verzilveren.

De waarde van al het spaargeld en de financiële beleggingen zonder vastgoed steeg naar 1.354,4 miljard. De schulden groeiden met 2,8 miljard naar 294,3 miljard. Vooral de hypothecaire kredieten namen toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud