Belgen 45 miljard rijker door coronasparen

©ANP XTRA

De gezinnen hebben in 2020 hun financieel vermogen fors zien stijgen, omdat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hen ertoe aanzette een recordbedrag te sparen.

Hoewel de coronacrisis de Belgische economie vorig jaar met ruim 6 procent heeft doen krimpen, werden de gezinnen rijker. Het netto financieel vermogen steeg in 2020 met 45,5 miljard naar 1.146,5 miljard euro, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Dat bedrag houdt geen rekening met het onroerend vermogen, dat ruim 1.600 miljard bedraagt.

De toename van het financieel vermogen is vooral te danken aan de forse toename van het sparen. De Belgen investeerden een recordbedrag van 40 miljard in financiële activa. 'Dat was onder meer een gevolg van het geforceerd sparen', zegt de Nationale Bank. De gezinnen consumeerden minder omdat niet-essentiële winkels en de horeca maanden gesloten waren en reisbeperkingen van kracht waren.

Spaarboekjes

Het verse spaargeld werd vooral geparkeerd op spaarboekjes (13,8 miljard) en zichtrekeningen(12,4 miljard). Maar de Belgen kochten ook meer beleggingsproducten. Ze investeerden 7,9 miljard in beleggingsfondsen en 6,2 miljard in beursgenoteerde aandelen. De Nationale Bank spreekt van een 'opmerkelijke, hernieuwde interesse' voor de beurs.

De gezinnen boekten een meerwaarde van 16,6 miljard euro op hun beleggingsportefeuille.

Voorts boekten de gezinnen een meerwaarde van 16,6 miljard euro op hun beleggingsportefeuille. De koersen van obligaties stegen dankzij de daling van de langetermijnrente. Verzekeringsproducten (12,1 miljard), die vooral in obligaties investeren, profiteerden daar het meest van. Op beursgenoteerde aandelen boekten beleggers een minwaarde van 1,3 miljard. De forse daling van de beurzen in het eerste kwartaal werd grotendeels goedgemaakt door het herstel vanaf het tweede kwartaal.

De schulden van de gezinnen stegen met 11,1 miljard. Vooral de hypothecaire kredieten namen toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud