Belgen 65 miljard armer door forse daling beurzen

De vloer van de beurs van New York ©REUTERS

De coronacrisis heeft in het eerste kwartaal de waarde van de beleggingen van de gezinnen met een recordbedrag doen dalen. Sindsdien herstelden de beurzen gedeeltelijk.

Beleggers die rechtstreeks of onrechtstreeks in aandelen beleggen, hebben zware klappen gekregen. Ze boekten in het eerste kwartaal minwaarden van liefst 65,5 miljard euro op hun financiƫle beleggingen, omdat de aandelenmarkten fors daalden. 'Dat is op kwartaalbasis de grootste waardevermindering sinds de start van de statistieken in 1998', zegt de Nationale Bank.

Dit is de grootste waardevermindering sinds de start van de statistieken in 1998.
Nationale Bank

Vooral de waarde van de portefeuille beleggingsfondsen (-30 miljard) kelderde. Fondsen investeren gemiddeld zowat de helft van hun activa in aandelen. Ook de beursgenoteerde aandelen (-14,3 miljard), niet-genoteerde aandelen (-13,1 miljard) en de verzekeringsproducten (-7,6 miljard) werden veel minder waard.

Minwaarde niet definitief

Die minwaarden zijn niet definitief zolang een belegger zijn beleggingsfondsen of aandelen niet verkoopt. De beurzen hebben sinds het dieptepunt in maart een belangrijk deel van de koersdaling goedgemaakt.

Het netto financieel vermogen van de Belgen - de waarde van het spaargeld en de beleggingen zonder vastgoed min de schulden - verminderde met 63,1 miljard tot 1.039,7 miljard. Die daling is iets kleiner dan de minwaarden op beleggingen, omdat die latente verliezen voor een klein deel werden gecompenseerd door de spaarinspanning van de gezinnen.

De Belgen profiteerden van de lage beurskoersen om voor 2 miljard euro genoteerde aandelen te kopen. Dat is het hoogste bedrag in tien jaar. Voorlopige cijfers hadden aangegeven dat de gezinnen voor een recordbedrag van zowat 3,5 miljard aandelen hebben gekocht, maar die cijfers zijn herzien.

Schulden

Voorts parkeerden de Belgen meer geld op zichtrekeningen en spaarboekjes en kochten ze beleggingsfondsen. Ze blijven obligaties en kasbons verkopen, omdat de langetermijnrente zeer laag is en het rendement van schuldpapier daardoor gering is.

De schulden van de gezinnen groeiden met 1,6 miljard. Vooral de hypothecaire schuld (1,2 miljard) nam toe. Dat is een bescheiden bedrag in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019, omdat Vlaanderen op 1 januari de woonbonus heeft afgeschaft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud