Belgen 7,5 miljard rijker dankzij spaarijver

De Belgen hebben in het tweede kwartaal veel gespaard. ©ANP XTRA

De gezinnen hebben in het tweede kwartaal veel gespaard en daardoor hun netto financieel vermogen zien stijgen naar 1.055 miljard euro.

De Belgen hebben in de lente opvallend veel gespaard. Ze hebben voor 9,7 miljard euro vers geld gedeponeerd op bankrekeningen of beleggingsproducten gekocht, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De aankoop van beleggingsfondsen steeg naar 5,3 miljard euro, het hoogste peil in drie jaar.

Voorts stegen de tegoeden op zichtrekeningen met 4,3 miljard en de inlagen op spaarboekjes met 3,6 miljard. 'De beleggingen in deposito's werden beïnvloed door seizoenseffecten', zegt de Nationale Bank. Ze verwijst daarmee wellicht naar de uitbetaling van het vakantiegeld, dat loontrekkenden in de lente ontvangen.

Obligaties

De populariteit van kasbons en obligaties blijft dalen. De gezinnen verminderden hun beleggingen in schuldbewijzen met 1,5 miljard, omdat de langetermijnrente zeer laag blijft. Ook aandelen zijn uit de gratie. De Belgen verkochten voor 0,8 miljard beursgenoteerde aandelen en voor 0,9 miljard niet-genoteerde aandelen. Dat laatste kan volgens de Nationale Bank te wijten zijn aan fiscale redenen.

De impact van de financiële markten op het vermogen was relatief beperkt. De Belgen boekten een meerwaarde van 0,8 miljard op hun beleggingsportefeuille. Beursgenoteerde aandelen en verzekeringsproducten werden meer waard, maar deelbewijzen van beleggingsfondsen daalden in waarde.

De spaarijver en meerwaarden op beleggingen deden het bruto financieel vermogen met 10,5 miljard groeien naar 1.341,2 miljard. De schulden stegen met 2,9 miljard naar 285,8 miljard. Vooral de hypothecaire leningen namen toe. Dankzij de lage rente blijft vastgoed populair.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect