Belgen deponeren 5 miljard extra op spaarboekjes in 2017

©ANP XTRA

Ondanks de historisch lage rente zijn de tegoeden op gereglementeerde spaarboekjes in 2017 met zowat 5 miljard euro gestegen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd.

De koopkracht van geld op spaarboekjes is vorig jaar met zowat 2 procent gedaald, omdat de consumptieprijzen met 2,1 procent zijn gestegen en de meeste spaarboekjes inclusief de getrouwheidspremie amper 0,11 procent rente opbrengen.

Toch zijn de tegoeden op gereglementeerde spaarrekeningen met zowat 5 miljard toegenomen, als we de cijfers van BNP Paribas Fortis en ING corrigeren voor een boekhoudkundige aanpassing.

Beide banken hebben voor respectievelijk 5,2 miljard en 851 miljoen euro spaarrekeningen of -tegoeden van bedrijfsklanten overgezet naar andere rekeningen. Ze deden dat om op die rekeningen niet meer de wettelijke minimumrente van 0,11 procent te moeten betalen. Zij volgden het voorbeeld van KBC, dat een gelijkaardige ingreep deed in 2016.

Troeven

Er zijn verscheidene redenen waarom het spaarboekje populair blijft, zeggen de banken. 'Spaarboekjes zijn een wachtrekening voor geld dat vrijkomt van vervallende kasbons, obligaties en termijnrekeningen', zeggen Belfius, AXA Bank en Crelan. Sommige spaarders wachten op een rentestijging om te herbeleggen.

Verscheidene banken verwijzen ook naar de klassieke troeven van geld op een spaarboekje: veilig, onmiddellijk beschikbaar en fiscaal aantrekkelijk. Spaartegoeden zijn tot 100.000 euro beschermd en de opbrengst was vorig jaar tot 1.880 euro vrijgesteld van roerende voorheffing.

Het valt op dat de grootbanken marktaandeel hebben gewonnen ten nadele van de meeste middelgrote en kleine banken. Voor kleine prijsbrekers is het door het beleid van de veel moeilijker dan vroeger om aantrekkelijke spaarrentes aan te bieden. Het beleid van de Europese Centrale Bank heeft de marktrente fors doen dalen.

Bij een paar kleine banken hebben ook uitzonderlijke factoren een rol gespeeld. Rabobank.be besliste in juli haar beleggingsproducten af te stoten en te focussen op spaarproducten. Sommige klanten van Rabobank.be hebben niet alleen hun beleggingen, maar ook hun spaargeld overgeheveld naar een andere bank. Record Bank voelde de impact van de herstructurering bij ING.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect