netto

Belgen spaarden 21,7 procent van inkomen in 2020

©ANP XTRA

De gezinnen spaarden vorig jaar meer dan ooit, omdat twee lockdowns de consumptie fors deden dalen.

De Belgen hebben 21,7 procent van hun beschikbaar inkomen gespaard in 2020, tegenover 12,9 procent in 2019. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Nog nooit hebben de gezinnen een zo groot deel van hun inkomen niet geconsumeerd.

De consumptie-uitgaven daalden met 8,1 procent, omdat de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus het onmogelijk maakten om veel geld uit te geven. De horeca en niet-essentiƫle winkels waren maanden gesloten, reisbeperkingen waren van kracht en veel evenementen niet konden doorgaan.

Ondanks de krimp van de economie steeg het inkomen van de gezinnen met 2,1 procent. De daling van het inkomen uit arbeid en vermogen werd ruimschoots gecompenseerd door hogere sociale uitkeringen.

De gezinnen spaarden het meest tijdens het tweede kwartaal, toen de eerste lockdown van kracht was. Ze zetten in de periode april-juni 28,1 procent van hun inkomen opzij. In het vierde kwartaal, tijdens de tweede lockdown, spaarden de Belgen 23,3 procent van hun inkomen.

De gezinnen spaarden het meest tijdens de eerste lockdown.

De Nationale Bank hanteert een ruime definitie van sparen. Ze houdt niet alleen rekening met vers geld op spaar- en zichtrekeningen. Ook de aankoop van beleggingsproducten, zoals aandelen en beleggingsfondsen, en de uitgaven voor nieuwbouw en renovatie worden meegeteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud