netto

Belgen spaarden recordbedrag tijdens lockdown

©ANP

De gezinnen hebben in het tweede kwartaal voor 19,1 miljard euro vers geld geparkeerd op bankrekeningen en beleggingsproducten gekocht.

De lockdown tegen de verspreiding van het coronavirus heeft in het tweede kwartaal de gezinnen verplicht meer te sparen, zegt de Nationale Bank. De niet-voedingswinkels waren gesloten tot 11 mei en de horeca heropende pas op 8 juni. De Belgen verminderden in het tweede kwartaal hun consumptie-uitgaven met 12,7 procent.

©Mediafin

Die daling van de consumptie was veel groter dan de terugval van het beschikbaar inkomen. Dat werd ondersteund door de uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen. Daardoor spaarden de gezinnen een uitzonderlijk groot bedrag. Ze parkeerden vooral meer geld op spaarboekjes (7,9 miljard) en op zichtrekeningen (7 miljard).

Een beperkter deel van de extra middelen werd gebruikt om te beleggen. De gezinnen kochten voor 2 miljard euro deelbewijzen van beleggingsfondsen en voor 1,9 miljard beursgenoteerde aandelen.

Meerwaarden door herstel beurzen

Naast het hoge sparen hebben ook het herstel van de aandelenmarkten en de stijging van de obligatiekoersen het vermogen van de Belgen opgekrikt. De gezinnen boekten tussen eind maart en eind juni een meerwaarde van 37,1 miljard op hun beleggingsportefeuille en hadden eind juni een financieel vermogen van 1.406,1 miljard euro.

Vooral de participaties in beleggingsfondsen (17,8 miljard), verzekeringsproducten (11,8 miljard) en beursgenoteerde aandelen (5,3 miljard) werden meer waard. Beleggingsfondsen investeren gemiddeld zowat de helft van hun activa in aandelen. Verzekeringen investeren meer in obligaties dan in aandelen.

De meerwaarden op de beleggingsportefeuilles in het tweede kwartaal compenseren ruim de helft van de minwaarden in het eerste kwartaal.

Dankzij het herstel van de financiële markten hebben de beleggingsportefeuilles ruim de helft van het verlies in het eerste kwartaal goedgemaakt. In de eerste drie maanden boekten de Belgen een minwaarde van 63 miljard op hun beleggingen.

Schulden

De schulden van de gezinnen groeiden in het tweede kwartaal met 2,2 miljard naar 311,7 miljard. Vooral de hypothecaire kredieten namen toe.

Naast het financieel vermogen hebben de Belgen nog een onroerend vermogen van zowat 1.602 miljard euro. Dat vermogen is de jongste jaren blijven groeien dankzij de stijging van de vastgoedprijzen.

De gemiddelde Belg heeft een nettovermogen van 234.500 euro.

Het totale nettovermogen van de Belgen bedraagt bijna 2.700 miljard euro. Dat betekent dat de gemiddelde landgenoot zowat 234.500 euro bezit en het gemiddelde gezin ruim 540.000 euro. Die gemiddelden worden wel opgetrokken door de rijkdom van multimiljonairs. Ongeveer twee derde van de gezinnen bezit minder dan het gemiddelde en slechts een derde heeft meer.

Bijdrage rijkste Belgen

'De overheid zal streven naar een eerlijke bijdrage van die personen die de grootste draagkracht hebben', staat in het regeerakkoord. De regering-De Croo is van plan een extra bijdrage te vragen van de 1 procent rijkste Belgen. Wat dat precies betekent, is nog niet duidelijk. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) moet tegen de begrotingscontrole van de lente een voorstel uitwerken.

De 1 procent rijkste gezinnen hebben een nettovermogen van minstens 3 miljoen euro, blijkt uit de jongste studie van de Nationale Bank. Die studie is gebaseerd op een enquête bij meer dan 2.000 gezinnen. De onderzoekers Sarah Kuypers en Ive Marx van de Universiteit Antwerpen merken op dat het vermogen van de rijkste Belgen wordt onderschat in dit soort peilingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud