Belgen sparen meest in vier jaar

©ANP XTRA

De Belgische gezinnen hebben 15,7 procent van hun inkomen gespaard in het derde kwartaal van 2013, tegenover 15,5 procent in het tweede kwartaal. De spaarneiging evenaart daarmee het hoogste peil sinds eind 2009, blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

De spaarquote nam toe omdat het inkomen meer steeg dan de consumptie. Het inkomen van de gezinnen groeide met 1 procent dankzij een hoger inkomen uit vermogen en een stijging van de loonmassa. De consumptie groeide met 0,8 procent.

Het INR hanteert een ruime definitie van sparen. De instelling houdt niet alleen rekening met vers geld op een spaarboekje, maar ook met beleggingen in onder meer aandelen en obligaties en uitgaven voor nieuwbouw en renovatie. Vorige week bleek dat de inlagen op spaarboekjes in november voor het eerst in anderhalf jaar zijn gedaald.

De stijging van het sparen is een verrassing, want het consumentenvertrouwen is in het derde kwartaal flink gestegen. Een toename van het optimisme leidt doorgaans tot meer consumptie en minder sparen.

De spaardrift is ondanks de stijging niet uitzondelijk hoog. Begin 2009, op het hoogtepunt van de financiële crisis, spaarden gezinnen bijna 20 procent van hun inkomen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud