Belgen tijdelijk 30 miljard armer door correctie beurzen

©ANP

De forse daling van de aandelenkoersen in het vierde kwartaal van 2018 heeft het vermogen van de gezinnen sterk doen dalen. Maar de beurzen hebben sinds begin 2019 die verliezen goedgemaakt.

Belgische beleggers boekten in de laatste drie maanden van vorig jaar een minwaarde van 29,8 miljard op hun beleggingsportefeuille, blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank. Vooral beleggingsfondsen (-15,1 miljard), beursgenoteerde aandelen (-7,8 miljard) en de niet-beursgenoteerde aandelen (-5 miljard) werden minder waard. Beleggingsfondsen investeren gemiddeld zowat de helft van hun activa in aandelen.

De Nationale Bank merkt op dat niet-beursgenoteerde aandelen minder kwetsbaar zijn dan genoteerde aandelen. 'Niet-genoteerde aandelen worden vooral gewaardeerd op basis van het eigen vermogen en zijn dus minder onderhevig aan schommelingen van de marktkoersen.' Honderdduizenden Belgen bezitten niet-genoteerde aandelen van coöperatieven, zoals Cera.

Spaarboekjes

Minwaarden op beleggingen zijn geen definitief verlies zolang een belegger zijn fondsen of aandelen niet verkoopt. Beleggers die niet in paniek verkochten hebben sinds begin dit jaar hun verliezen volledig goedgemaakt. De Belgische en Europese aandelenmarkten zijn volledig hersteld van de koersdaling tussen eind september en eind december. Hetzelfde geldt voor Wall Street als de waarde van Amerikaanse aandelen wordt omgerekend naar euro.

Voorts spaarden de Belgen in de laatste drie maanden van vorig jaar 9,5 miljard. Ze deponeerden vooral meer vers geld op spaarboekjes (4,3 miljard) en zichtrekeningen (2,5 miljard). Tegelijk verkochten de Belgen voor 1,9 miljard deelbewijzen van beleggingsfondsen.

De waarde van al het spaargeld en de beleggingen van de gezinnen zakte met 20,3 miljard naar 1.317,4 miljard. De schulden stegen met 1,7 miljard naar 289,3 miljard. Vooral de hypothecaire leningen namen toe. Het netto financieel vermogen - het verschil tussen het vermogen en de schulden - daalde met 22 miljard naar 1.028,1 miljard. Boven op hun financieel vermogen hebben de Belgen nog een onroerend vermogen van ongeveer 1.530 miljard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud