België leent goedkoper dan gratis op tien jaar

Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. ©BELGA

Beleggers betalen voor het eerst om voor een zo lange periode geld uit te lenen aan de overheid.

De Belgische obligatiemarkt beleeft maandag een historische dag. Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft voor 1,2 miljard euro tienjarige obligaties met een rendement van -0,04 procent uitgegeven.

Dat wil zeggen dat beleggers bereid zijn te betalen om tot 22 juni 2029 geld uit te lenen aan de staat. Beleggers betalen meer voor de maandag uitgegeven obligaties dan de som van de coupons en de nominale waarde die ze de komende jaren en op de vervaldag zullen ontvangen.

De tienjarige obligaties zijn geveild tegen een gemiddelde prijs van 109,313 procent van de nominale waarde. Beleggers die voor het minimumbedrag van 10 miljoen euro papier wilden kopen betaalden dus in de praktijk 10.931.300 euro plus de verlopen rente sinds de jongste coupon. Ze krijgen elk jaar een coupon van 0,9 procent en op de vervaldag de nominale waarde.

ECB

Het rendement van Belgische tienjarige staatsobligaties is onder nul gedaald omdat de Europese Centrale Bank (ECB) van plan is haar monetair beleid verder te versoepelen. Economen verwachten dat de ECB donderdag of in september haar belangrijkste rentetarief verlaagt van -0,4 naar -0,5 procent.

De ECB zal wellicht ook de aankoop van obligaties hervatten. Die aankopen ondersteunen de koersen van obligaties en drukken het rendement. Niet alleen in België maar ook in verscheidene andere landen van de eurozone is de tienjaarsrente onder nul gedaald.

Op de secundaire markt, waar vroeger uitgegeven obligaties worden verhandeld, daalde het rendement van tienjarig Belgisch overheidspapier al op 3 juli onder nul. Maar de schatkist profiteert daarvan pas wanneer zij effectief nieuwe obligaties uitgeeft en dat gebeurde maandag.

Wie koopt?

De staatsobligaties zijn verkocht aan de 13 primary dealers. Dat zijn banken die zich ertoe engageren de Belgische obligatiemarkt te animeren. BNP Paribas Fortis, KBC  en de elf buitenlandse primary dealers mogen als enige deelnemen aan veilingen van Belgisch overheidspapier, maar een belangrijk deel van hun aankopen is voor rekening van klanten. 'De achterliggende kopers kennen we niet', zegt de schatkist.

Banken moeten sowieso beleggen. Als ze cashoverschotten parkeren bij de ECB betalen ze 0,4 procent strafrente. Verzekeraars en pensioenfondsen worstelen met hetzelfde probleem. Als ze cash deponeren op een bankrekening betalen ze een strafrente. In het kader van voldoende spreiding investeren zij een deel van hun activa in staatsobligaties.

De Nationale Bank was de jongste jaren een grote koper. Zij kocht in het kader van de stimulus van de ECB voor meer dan 60 miljard euro Belgische overheidsobligaties. De Nationale Bank mag alleen kopen op de secundaire markt, dus niet bij de uitgifte. Ook andere centrale banken kopen, omdat zij veilige en liquide beleggingen zoeken. Aziatische centrale banken hebben zeer grote reserves.

Sommige speculatieve beleggers gokken een verdere rentedaling en dus stijging van de obligatiekoersen. Zij kunnen geld verdienen op staatsobligaties met een negatief rendement als de koers van de obligaties inderdaad stijgt en ze op tijd verkopen.

Buitenlandse beleggers

Een belangrijk deel van de uiteindelijke kopers zijn wellicht buitenlandse beleggers. Zij hebben meer dan de helft van de Belgische overheidsobligaties in handen hebben, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Buitenlandse beleggers hadden eind 2018 voor 242,4 miljard euro Belgisch overheidspapier. Ze zijn vooral buiten de eurozone gevestigd.

Belgische beleggers hadden eind vorig jaar vvoor 217,3 miljard Belgisch overheidspapier. Het gaat vooral om banken (72 miljard), andere financiële instellingen zoals verzekeraars (66 miljard) en de Nationale Bank (61 miljard).

Vlotte financiering

Het schuldagentschap verkocht maandag ook voor 779 miljoen euro obligaties met een looptijd van 14 jaar tegen een rendement van 0,26 procent. De verkoop van zogenaamde lineaire obligaties (OLO's) bracht dit jaar al 24,4 miljard op. Er zijn nog twee veilingen gepland: in september en in november.

De schatkist wil dit jaar 30,25 miljard ontlenen op lange en halflange termijn. We hebben al 81 procent van ons financieringsprogramma afgwerkt, is te horen bij het Agentschap van de Schuld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect