Advertentie
Advertentie

België leent gratis op vijf jaar

©Photo News

De Belgische staat heeft voor het eerst obligaties met een looptijd van vijf jaar uitgegeven tegen een negatieve rente. Dat is te danken aan de obligatieaankopen van de centrale banken.

De obligatiemarkt heeft opnieuw een grens verlegd. De schatkist kon maandag voor het eerst voor een periode van vijf jaar geld ontlenen tegen een negatieve rente. Dat betekent dat beleggers betalen om geld ter beschikking te stellen van de Belgische staat. Tot dusver kon de schatkist alleen voor kortere looptijden tot en met één jaar gratis geld ontlenen.

Het Agentschap van de Schuld plaatste voor 1 miljard euro vijfjarige obligaties tegen een rente van -0,056 procent. Voorts ontleende de schatkist 1,76 miljard op tien jaar tegen een rente van 0,34 procent, de laagste rente ooit. De negatieve rente op vijf jaar is geen echte verrassing. Het rendement van vijfjarige Belgische staatsobligaties was op de secundaire markt al onder nul gezakt.

Het valt op dat grote beleggers ondanks de zeer lage rente nog steeds interesse hebben in Belgische staatsobligaties. Ze vroegen bij de veiling voor 1,7 miljard vijfjarig papier en voor ruim 2 miljard tienjarig papier.

De zeer lage en zelfs negatieve rente op Belgisch overheidspapier is te danken aan de aankoop van staatsobligaties door de centrale banken. De Nationale Bank koopt elke maand in het kader van het stimulusprogramma van de Europese Centrale Bank voor zowat 1,5 miljard euro Belgische staatsobligaties.

De schatkist had aangekondigd dat ze bij de veiling 2 tot 2,8 miljard euro wilde ophalen. Aangezien er veel vraag was, ontleende zij het maximumbedrag van 2,8 miljard.

De financiering van de overheid verloopt net als de voorbije jaren erg vlot. De schatkist zamelde dit jaar al 15,3 miljard euro in met de uitgifte van lineaire obligaties (OLO)'s. Dat is bijna de helft van de jaardoelstelling van 32,5 miljard.

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud