België moet weer rente betalen om te lenen op tien jaar

Jean Deboutte, de directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld ©BELGA

Voor het eerst sinds mei vorig jaar moet de schatkist rente betalen als ze leent op tien jaar. Toch zullen de totale rentelasten van de overheid dit jaar lager zijn dan vorig jaar.

Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft maandag 1,5 miljard euro opgehaald met een veiling van tienjarige obligaties. De obligaties hebben een rendement van gemiddeld 0,14 procent. Het is de eerste keer sinds mei vorig jaar dat de schatkist rente moet betalen als ze geld leent voor tien jaar. Tot voor kort was de rente negatief en waren beleggers dus bereid te betalen om geld te lenen aan de Belgische staat.

Maar de toenemende inflatievrees heeft wereldwijd de langetermijnrente doen stijgen. Op de secundaire markt, waar vroeger uitgegeven obligaties worden verhandeld, steeg de Belgische tienjaarsrente al in maart boven nul. Die rentestijging heeft pas gevolgen voor de overheid als ze effectief geld leent.

De stijging van de rentelasten zal nauwelijks invloed hebben op de rentelasten van 2021.
Jean Deboutte
Directeur Federaal Agentschap van de Schuld

Voor korte looptijden kan de schatkist nog steeds goedkoper dan gratis geld lenen. Ze leende maandag 980 miljoen op vier jaar tegen een rente van -0,54 procent.

'De stijging van de langetermijnrente zal nauwelijks invloed hebben op de rentelasten van 2021', zegt Jean Deboutte, de directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. 'We hebben sinds begin dit jaar al veel geld opgehaald. Tot nu bedroeg de gemiddelde rente van de nieuwe obligaties 0,03 procent, evenveel als vorig jaar. We hebben al bijna 60 procent gefinancierd van wat we dit jaar nodig hebben. Er kan dus niet veel verkeerd lopen.'

Voorlopig blijven de totale rentelasten van de overheid dalen, omdat vervallende obligaties geleidelijk worden vervangen door nieuwe met een lagere coupon. Het Federaal Planbureau ziet de verhouding tussen de rentelasten en het bruto binnenlands product pas vanaf 2026 stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud