Advertentie

België opnieuw veroordeeld voor dubbele roerende voorheffing

Het arrest wordt bestudeerd, zeggen de federale overheidsdienst Financiën en het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). ©BELGA

Belgen die Franse dividenden ontvangen kunnen een deel van de Franse roerende voorheffing aftrekken van de Belgische bronheffing. Dat zegt het Hof van Cassatie.

De Belgische staat is veroordeeld door het Hof van Cassatie, omdat hij niet toelaat dat beleggers die Franse dividenden innen een deel van de Franse roerende voorheffing aftrekken van de Belgische roerende voorheffing. Die aftrek is toegelaten door het dubbelbelastingverdrag tussen beide landen.

Het arrest wordt bestudeerd, zeggen de federale overheidsdienst Financiën en het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). In 2017 velde het Hof van Cassatie al eenzelfde arrest. Maar Financiën legde dat naast zich neer. Die weigering leidde tot nieuwe rechtszaken.

Voor beleggers staat veel op het spel. Volgens de interpretatie van de fiscus bedraagt de totale belastingdruk op Franse dividenden 40,5 procent, volgens het Hof van Cassatie slechts 27,75 procent.

Sinds 2017 hebben sommige belastingplichtigen een terugbetaling gevraagd. Maar de fiscus weigerde. 'Het nieuwe arrest zou die dossiers moeten deblokkeren', zegt Grégory Homans, advocaat van Dekeyser & Associés. Hij merkt op dat wie nog geen terugbetaling vroeg, dat voor de jongste vijf jaar nog kan doen.

Intussen zijn België en Frankrijk het eens over een nieuw verdrag waarbij de recuperatie van een deel van de Franse roerende voorheffing niet meer zal mogelijk zijn. Maar het nieuwe verdrag wordt volgens Homans ten vroegste in 2022 van kracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud