Advertentie

België profiteert meest van goedkope olie

©ANP XTRA

België haalt meer dan de andere landen van de eurozone voordeel uit de lagere olieprijs. In 2015 en 2016 samen is 0,75 procentpunt extra groei haalbaar, zeggen twee KBC-economen.

De olieprijs is de jongste zes maanden met bijna 50 procent gedaald omdat er een overaanbod bestaat. De prijs van Brent-olie daalde gisteren in de de late namiddag naar 62 dollar per vat, tegenover 115 dollar eind juni.

Hoofdeconoom Edwin De Boeck en econoom Johan Van Gompel onderzochten wat de gevolgen zijn voor België als de olieprijs de komende jaren stabiliseert tussen 65 en 75 dollar per vat. Een vat Brent-Noordzeeolie kost nu nog 63 dollar, van 115 dollar in juni. 

Het was al bekend dat België meer dan de eurozone gevoelig is voor schommelingen van de olieprijs, omdat ons land meer olie verbruikt. Nu blijkt dat de impact op de economische groei voor geen enkel land van de eurozone groter is dan voor België. De twee economen verwijzen naar een studie van de Europese Centrale Bank (zie grafiek).

Als de olieprijs iets boven het huidige niveau blijft, daalt de factuur van de ingevoerde ruwe olie met ongeveer 6 miljard euro of 1,5 procent van het bruto binnenlands product. Er ontstaat een positief inkomenseffect, zowel voor de gezinnen, bedrijven als de overheid.

De gezinnen verbruiken zowat 10 miljard liter benzine, diesel en huisbrandolie. Dat is een kwart van het totale olieverbruik in België. Als de olieprijzen ongeveer constant blijven, zullen de gezinnen 1,2 miljard minder uitgeven op jaarbasis.

De bedrijven zijn verantwoordelijk voor bijna driekwart van het olieverbruik. De directe winst van de olieprijsdaling voor de ondernemingen bedraagt ruwweg 4,5 miljard euro op jaarbasis.

De overheid profiteert veel minder dan de gezinnen en de bedrijven van de lagere olieprijs omdat zij minder olie verbruikt. Maar zij kan een deel van die winst afromen. De federale regering besliste dat zij de accijnzen op diesel zal verhogen.

De Nationale Bank berekende dat een stijging van de olieprijs met 10 procent het Belgisch bbp na één jaar met 0,1 procentpunt opkrikt, na twee jaar met 0,3 punt en na drie jaar met 0,4 punt. De Boeck en Van Gompel veronderstellen dat een daling van de olieprijs met 10 procent een even groot omgekeerd effect heeft.

De recente daling van de olieprijs zou de economische groei in 2015 met 0,3 procentpunt moeten verhogen en in 2016 met 0,6 procentpunt. De twee KBC-economen zijn wat voorzichtiger. Ze voorspellen een daling van de euro tegenover de dollar, waardoor de daling van de olieprijs in euro lager uitvalt. Daarom verwachten zij een posittieve impact op de groei van 0,25 procentpunt in 2015 en 0,5 punt in 2016.

Taxshift

De auteurs merken op dat de lagere olieprijs de regering de kans biedt om een taxshift te organiseren. ‘Voor de overheid is de prijsdaling een opportuniteit om een deel van de inkomenswinst van gezinnen en bedrijven naar zich toe te trekken via hogere belastingen op brandstoffen. Het groei-effect is dan kleiner, maar dat wordt opnieuw goedgemaakt in de mate dat de overheid ter compensatie de loonlasten verlaagt. Beleidsmatig zou dit passen in een taxshift naar een milieuvriendelijker fiscaliteit.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud