Belgische bedrijven zien zichzelf als beste koop

(foto: Sofie Van Hoof)

Ondanks het betere economisch klimaat investeren de Belgische beursgenoteerde bedrijven nog altijd liever in zichzelf dan in nieuwe projecten of overnames. Dat is af te leiden uit een overzicht van alle inkopen van eigen aandelen.

Sinds begin dit jaar hebben de bedrijven van Euronext Brussel  al voor 342 miljoen euro eigen aandelen ingekocht. Daarmee komen ze dicht in de buurt van de 428 miljoen euro die ze over heel 2013 aan zichzelf besteedden.

Voor beleggers zijn die aankoopprogramma’s geen slechte zaak. Ze kunnen de koersen een duw geven. En als de gekochte aandelen worden vernietigd, zijn er minder ‘hongerige mondjes’ waarover de winst moet worden verdeeld.

Maar critici wijzen erop dat omvangrijke inkoopprogramma’s ook risico’s inhouden. Larry Fink, de topman van de Amerikaanse vermogensbeheerder  BlackRock, riep vorige week Europese en Belgische bedrijfsleiders op om op lange termijn te denken en ook te investeren in groei. Als het inkopen van aandelen om de verkeerde redenen gebeurt, kan het de mogelijkheid fnuiken om op lange termijn waarde te creëren, klinkt het.

Het probleem is dat bedrijven die veel cash op de balans hebben staan, nog niet veel andere opties lijken te hebben om dat geld aan het werk  te zetten. Net als de materiaalgroep Umicore vinden ze het economisch klimaat nog te onzeker om uitbreidingsinvesteringen te doen. Of zoals de Frère-holding GBL vinden ze interessante overnameprooien te duur om volop te shoppen.

Narcisme

Cash opzijzetten en wachten op betere tijden is echter minder dan ooit een optie. Door de extreem lage rentestanden is cash op de balans aanhouden waardevernietigend. En dat leidt tot protest bij beleggers.

Bedrijven zien bijgevolg geen andere uitweg dan gretig aandelen te kopen. De verzekeraar Ageas, die begin dit jaar naast een schaarse overnamekans in Italië greep, zette zijn inkoopprogramma voort en kocht sinds januari al voor 55 miljoen euro eigen aandelen in. Ook Umicore tikte voor 32 miljoen euro eigen aan­delen op de kop.

Dat beursnarcisme is niet typisch Belgisch. Beleggers in Apple hopen al enige tijd dat de Amerikaanse technologiegroep de inkoop van eigen aandelen nog met ettelijke miljarden dollars opkrikt. Mogelijk geeft Apple morgen uitsluitsel bij de publicatie van zijn eerstekwartaalcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud