Belgische beleggers uitzonderlijk optimistisch

Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België. ©Thierry du Bois

Een recordaantal van 49 procent van de Belgische beleggers verwacht een verbetering van de economie. Voorts verwacht 45 procent een verdere beurshausse.

De ING-beleggersbarometer is in mei gestegen naar het hoogste peil sinds januari 2018. Dat is vooral te danken aan sterk verbeterde conjunctuur- en beursverwachtingen.

'Bijna de helft van de respondenten (49%) zegt dat de Belgische economie de komende maanden zal aantrekken', zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België. 'Dat is het hoogste percentage sinds de start van de enquête in 2004. Slechts 23 procent ziet de toekomst minder rooskleurig in.'

Ook de beursverwachtingen zijn hooggespannen. Liefst 45 procent van de respondenten verwacht een verdere beurshausse, terwijl amper 21 procent denkt dat de zomermaanden een minder gunstige beursevolutie zullen kennen.

Meer risico

In die context durven beleggers meer risico te nemen. 33 procent vindt het een goed moment om in meer risicovolle sectoren te beleggen, terwijl 24 procent dat niet ziet zitten. 46 procent van de geënquêteerden zegt dat zijn beleggingen in de voorbije zes maanden zijn gestegen, 23 procent heeft het over een verlies.

Bijna de helft van de Belgische beleggers (46%) zegt in het verleden al ooit met verlies te hebben verkocht. Vrouwelijke en Franstalige beleggers maken zich meer zorgen over verlies op de beurs dan mannen en Nederlandstaligen. De enquête lijkt te bevestigen dat privébeleggers pas instappen wanneer de koersen al flink zijn gestegen. Dat geldt vooral voor vrouwen en Franstaligen.

Een beursdaling heeft een grotere invloed op de consumptie dan een -stijging.
Peter Vanden Houte
Hoofdeconoom ING België

Een beursdaling heeft een grotere invloed op de consumptie dan een -stijging. Vanden Houte: 'Als iemands portefeuille meer dan 10 procent stijgt, beweert amper 19 procent meer te zullen besteden. Wanneer de portefeuille 10 procent is gedaald, heeft liefst 33 procent het voornemen om het geld minder te laten rollen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud