Belgische ondernemer verliest moed

©Photo News

De Belgische bedrijfsleiders zijn minder positief gestemd. 'Dat bevestigt dat het economisch herstel bijzonder broos blijft', stelt Hans Bevers (Petercam).

De maandelijkse conjunctuurenquête van de Nationale Bank toont een verslechtering van het ondernemersvertrouwen in ons land. De indicator komt in augustus uit op -5,1 punten tegenover -4,1 punten in juli.

'Dit cijfer past binnen een bredere Europese evolutie', reageert Petercam-econoom Hans Bevers. 'Al bij al houden de vertrouwensindicatoren in Europa stand, maar er is toch een kleine verzwakking merkbaar. Dat bevestigt ons vermoeden dat het herstel broos blijft.'

Dat de economie recent aantrok was vooral te danken aan tijdelijke fenomenen zoals de lage rente, de zwakke euro en goedkope grondstoffen. Sommigen begonnen daardoor al behoorlijk enthousiast te worden over de economische situatie. Misschien wel té enthousiast.
Hans Bevers
econoom Petercam

'Dat de economie recent aantrok was vooral te danken aan tijdelijke fenomenen zoals de lage rente, de zwakke euro en goedkope grondstoffen. Sommigen begonnen daardoor al behoorlijk enthousiast te worden over de economische situatie. Misschien wel té enthousiast. Volgens mij is er wel degelijk sprake van herstel, maar dat betekent niet dat we definitief uit de gevarenzone zijn. Zo is het probleem Griekenland bijvoorbeeld nog lang niet van de baan. Die saga kan het vertrouwen altijd opnieuw aantasten.'

Conjuctuur

Opvallend is dat het gemoed vooral bij ondernemers uit de conjunctuurgevoelige sectoren verzwaart. In de industrie daalt de indicator van de Nationale Bank 2,8 punten naar -8. De bedrijven uit de verwerkende nijverheid stelden niet alleen hun verwachtingen voor bestellingen fors bij, ook verwachten ze hun personeel te verminderen. Die uitkomst toont dat ook de Belgische ondernemers zich zorgen maken over de gevolgen van de Chinese groeivertraging op de rest van de wereld. 

Het gemoed verzwaart vooral bij ondernemers uit de conjunctuurgevoelige sectoren.

Ook in de handel loopt het vertrouwen bij de ondernemers een kleine deuk op (-1,3 punten). De handelaars verwachten een inkrimping van hun personeelsbestand en een afname van hun bestellingen bij de leveranciers.

In sectoren die minder gevoelig zijn aan snelle wijzigingen van de economische context zoals de bouw en de diensten zit het vertrouwen wel nog licht in de lift. De indicatoren winnen respectievelijk 1,5 en 4,6 punten. 

'Het is een wereldwijd fenomeen dat het industrieel vertrouwen achter blijft op de diensten', duidt Bevers de Belgische cijfers. 'Wellicht het gevolg van de wereldhandel die trager herstelt. Vooral de industrie is afhankelijk van de export.'

België VS Duitsland

De vertrouwensdip in ons land is des te opmerkelijker omdat ondernemers in Duitsland het Griekse drama en de Chinese groeipijnen niet aan het hart laten komen. De Ifo-index, de belangrijkste indicator voor het ondernemersvertrouwen bij onze oosterburen, liet deze maand zelfs een stijging optekenen. 

De divergentie binnen de eurozone is een onrustwekkende evolutie.

'in Duitsland en Spanje evolueren de indicatoren en de economie in zijn geheel in gunstige zin, terwijl Frankrijk en Italië achter blijven. Die divergentie binnen de eurozone is een onrustwekkende evolutie', aldus Bevers. 'En ons land lijkt daar wat tussen te zweven. Voor de crisis volgden de cijfers voor ons land bijna naadloos de Duitse. De jongste jaren is die duidelijke link verdwenen.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud