Belgische rente deelt in euro-euforie

©Photo News

Ook de Belgische schatkist profiteert van de onverwachte doorbraak op de eurotop van vorige week. Na vorige week vrijdag stijgen de kansen dat Dexia zich met geld uit het Europese noodfonds ESM kan financieren. Die hoop stuurt de Belgische rente voor het eerst sinds begin juni onder de grens van 3 procent.

Iets na de middag staat de rente op de Belgische tienjarige staatsobligaties een zestal basispunten lager op 2,96 procent. Het diepterecord van 2,80 procent is dus nog niet in zicht, maar het is de eerste keer in ongeveer een maand tijd dat de Belgische langetermijnrente onder de grens van 3 procent zakt. Nervositeit over de Griekse verkiezingen en de Spaanse banken had ook de Belgische rente de voorbije weken hoger gestuurd.

Dat die stress nu wegvalt, is voor een groot stuk te danken aan de beslissingen die op de Europese top van vrijdag werden genomen. De Europese regeringsleiders besloten dat noodlijdende banken zich voortaan kunnen herkapitaliseren met geld uit het noodfonds ESM. Op voorwaarde dat de ECB instaat voor het toezicht op de banken - iets dat in het beste geval voor het einde van het jaar geregeld moet zijn.

De nieuwe aanpak heeft als voordeel dat landen zich niet langer extra in de schulden moeten steken om hun financiële instellingen uit de nood te helpen. Dat is niet alleen goed nieuws voor de zwalpende Spaanse banksector, ook de Belgen kunnen hun voordeel halen uit dat systeem.

Marktpartijen hopen immers dat ook de Belgisch-Franse restholding Dexia bij het Europese noodfonds kan aankloppen voor extra kapitaal. Dat zou als grote voordeel hebben dat Dexia niet zo'n gigantisch blok aan het been blijft van de Belgische staat. Nu overleeft de groep immers bij gratie van de belastingbetaler die instaat voor de miljardenwaarborgen waarmee Dexia geld moet ophalen op de financiële markten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud