Advertentie

Belgische rente duikt onder 1 procent

De Belgische schatkist mag ECB-voorzitter Mario Draghi stilaan een dankbriefje sturen ©AFP

Het lijkt geweldig nieuws, maar er gaat een sombere boodschap van chronisch lage groei en dito inflatie achter schuil: de Belgische tiensjaarsrente is voor het eerst onder de 1 procent gezakt.

0,999 procent. Dat was volgens de koersenschermen van Bloomberg woensdagochtend heel even het nieuwe dieptepunt van de Belgische tienjaarsrente. Daarmee gaat de symbolische grens van 1 procent aan diggelen. België komt zo bij de '1%-club': dat zijn de landen die met een tienjaarsrente van minder dan 1 procent zo goed als gratis geld kunnen lenen. Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk zaten al in dat clubje. 

Dinsdag was de rente al tot 1,004 procent gezakt. Die zoveelste rentebodem kwam er uitgerekend op de derde 'verjaardag' van de rentepiek (zie grafiek). Op 25 november 2011 klom de Belgische lange rente naar 5,86 procent. Diezelfde avond knipte het ratingbureau S&P in de Belgische kredietscore. Dat vormde voor de Wetstraat de katalysator om een begrotingsakkoord te sluiten en - na 541 dagen onderhandelen - de regering-Di Rupo I te vormen. De huidige regering- Michel had zo'n 400 dagen minder nodig om in het zadel te raken.

Toch is de min of meer teruggekeerde politieke stabiliteit niet de voornaamste reden voor de forse rentedaling. Wel Mario Draghi. De voorzitter van de Europese Centrale Bank haalde midden 2012 de angel uit de eurocrisis met de belofte 'al het nodige te doen' om de euro te redden. Bovendien gaan steeds meer beleggers er vanuit dat Draghi binnenkort een massaal inkoopprogramma van staatspapier aankondigt om de chronische lage groei en dito inflatie te bestrijden. Beleggers nemen daar de jongste weken een stevig voorschot op.

'Het feit dat de Belgische langetermijnrente op een historisch laag peil zit, geeft een dubbel gevoel', reageert minister van Financiën Johan Van Overtveldt. 'Enerzijds is het goed voor onze rentelasten en dus voor de evolutie van de staatsschuld. Maar anderzijds zijn deze zeer lage rentevoeten ook een gevolg van het gebrek aan economische groei en gezonde inflatie.' 

Op zich is het misschien vreemd dat beleggers nu zo goed als gratis geld willen lenen aan een land dat tot over zijn oren in de schulden zit en - met z'n vaak oneindige regeringsvormingen - niet altijd over een 'krachtdadig management' beschikt. De Europese Commissie verwacht dat onze schuldgraad tegen 2015 107 procent van het bruto binnenlands product zal bedragen.

Maar die bedenkingen wegen niet op tegen de 'bazooka' die de ECB in Frankfurt aan het oppoetsen is. Het is ook belangrijk in het achterhoofd te houden dat die bodemrente eigenlijk geen goed nieuws is. 1 procent tienjaarsrente kan in een land of regio dat op een chronisch lage groei en dito inflatie afstevent, perfect rationeel zijn. Dat bewijst Japan al decennia.

Zonder inflatie valt de Europese schuldenberg immers reëel moeilijk af te toppen. En bij zelfs milde deflatie verdienen spaarders ook bij een nulrente een positieve reële return op hun spaarboekje en voelen ze dus geen 'prikkel' om het geld te laten rollen. Dat is ook de reden waarom Mario Draghi keer op keer beleggers verzekert dat we snel inflatie nodig hebben en hij daar alles aan zal doen.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud