Belgische rente neemt grote duik

©David Rozing/Hollandse Hoogte

De rente op Belgische staatsobligaties is de voorbije week met 13 basispunten gedaald tot 1,34 procent. Dat is de grootste weekdaling in ruim anderhalf jaar. Hoe diep kan de rente nog zakken? En wat betekent dat voor u als spaarder?

De langetermijnrente in de landen van de eurozone heeft voor de zoveelste keer een historisch dieptepunt bereikt. De Duitse tienjaarsrente zakte voor het eerst onder 1 procent en bereikte vrijdag een recordlaagte van 0,95 procent. De Belgische rente zakte naar 1,34 procent. (zie grafiek onderaan)

Waarom zakte de rente de voorbije week?

De aanleiding was de publicatie, donderdag, van tegenvallende cijfers over de economische groei in Duitsland en Frankrijk. De lager dan verwachte groei doet de speculatie over extra stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) stijgen. De berichten over geweld tussen Oekraïense en Russische troepen duwden de rente gisteren verder naar omlaag. De zeer lage rente geeft aan dat beleggers een lange periode van lage groei, lage of negatieve inflatie en nulrentebeleid van de ECB verwachten, zoals in Japan.

De langetermijnrente daalt al maanden. Waarom?

De daling van de langetermijnrente sinds begin dit jaar weerspiegelt vooral de lager dan verwachte inflatie en de versoepeling van het monetair beleid door de ECB. De inflatie zakte in juli naar amper 0,4 procent. Dat is veel lager dan de doelstelling van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’. De ECB heeft in juni maatregelen aangekondigd om de te lage inflatie op te krikken. Ze verlaagde haar basisrente, voerde een negatieve depositorente in en zal vanaf september langlopende leningen aan de banken verstrekken om de kredietverlening te stimuleren.

Stevent de eurozone af op een Japans scenario van deflatie en lage groei?

Economen denken van niet. ‘De bevolking verwacht geen deflatie’, zegt KBC-econoom Koen De Leus. Zijn ING-collega Peter Vanden Houte geeft toe dat er gelijkenissen zijn met Japan. ‘Maar we mogen niet fatalistisch zijn. De ECB stelt sneller dan de Japanse centrale bank orde op zaken in de banksector.’ Geert Gielens, de hoofdeconoom van Belfius, merkt op: ‘De inflatie is laag omdat de prijzen van energie en in mindere mate voeding dalen. De daling van de energieprijzen is positief.’

Zal de ECB haar monetair beleid voort versoepelen?

Niet in de nabije toekomst. De ECB wil eerst de impact bestuderen van de maatregelen van begin juni. Ze zegt dat dat pas eind dit jaar mogelijk is. Alleen als de inflatie en inflatievooruitzichten de komende maanden duidelijk zouden dalen, zal de ECB sneller ingrijpen.

Heeft de rente een dieptepunt bereikt?

Ja, geloven analisten. Maar dat zeggen ze al maanden. KBC ziet de Duitse langetermijnrente tegen eind dit jaar stijgen naar 1,50 procent en de Belgische rente naar 1,90 procent.

Wat zijn de gevolgen van de rentedaling voor de spaarder en de ontlener?

De rente op spaarboekjes zal niet veel meer dalen. Verscheidene banken hebben onlangs de spaarrente verlaagd. De kans op een renteverlaging voor langlopende spaarproducten is groter, omdat de dalende trend van de langetermijnrente aanhoudt. Crelan verlaagt maandag de rente op drie- en vijfjarige kasbons met 0,05 procentpunt naar respectievelijk 0,80 en 1,15 procent. Ook een renteverlaging op hypothecaire kredieten is mogelijk. John Romain van het adviesbureau Immotheker merkt op dat de banken de daling van de langetermijnrente niet volledig hebben doorgerekend.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud