Belgische rente spurt naar nul

Zelfs de doorgaans strenge Nederlandse bestuurder Klaas Knot laat er weinig twijfel over bestaan dat de Europese Centrale Bank binnenkort met extra stimulus komt ©ANP

Een Nederlander duwt de Belgische rente tot op een zucht van nul.

0,020 procent. Dat is het nieuwe diepterecord voor de Belgische rente, neergezet om 17.15 uur. Daarmee zet de tienjaarsrente zijn koers naar nul voort.

De jongste neergang is ingezet twee weken geleden, toen Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), met het oog op de hardnekkig lage inflatie verse stimulus beloofde. Steeds meer overheidspapier rendeert nu minder dan nul, wat ook steeds meer beleggers bijna verplicht hun heil te zoeken op de aandelenmarkten in hun zoektocht naar rendement

Het jongste beentje neerwaarts komt er na uitspraken van Klaas Knot. 'Het is onmiskenbaar dat de inflatie te laag blijft', citeert het persbureau Bloomberg de Nederlandse ECB-bestuurder op een congres in Helsinki. Om eraan toe te voegen dat bij tegenvallers Frankfurt klaarstaat om in actie te komen. Knot noemt ook de idee dat de centrale bank niet langer activa zou vinden om op te kopen 'vreemd'.

Doelstelling

Voor beleggers is het meteen duidelijk: als zelfs Knot, traditioneel een van de strengste Europese centraal bankiers, zo'n duidelijke taal spreekt is het een kwestie van tijd voor de ECB met een stevige scheut extra stimulus komt om de inflatie weer in de richting van de doelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') te krijgen.

Op dezelfde conferentie erkent Pablo Hernández de Cos, de Spaanse ECB-bestuurder, dat de centrale bank met een prognose voor 1,6 procent inflatie in 2021 'ver' van de eigen doelstelling zit.

Italië

In heel Europa stuwt de koopgolf van obligaties de rentes steeds lager. Zelfs in Italië is de rente weer onder 2 procent gezakt. Daarmee is de scherpe stijging sinds Rome in het voorjaar van 2018 een nieuwe regering kreeg zo goed als volledig ongedaan gemaakt.

Die regering van de rechts-radicale Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging veroorzaakte initieel een verkoopgolf van Italiaans papier door eerst de euro in twijfel te trekken en vervolgens met het begrotingsbeleid beleggers én Brussel de middelvinger te laten zien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud