Advertentie

Belgische rente zakt onder 1,2 procent

©REUTERS

Investeerders zetten zich schrap voor een verdere versoepeling van het ECB-beleid, zo blijkt uit de aanhoudende daling van de rente in onder andere België en Duitsland.

De rente op Belgische staatsobligaties (op 10 jaar) is donderdag onder 1,20 procent gezakt. Dat wil zeggen dat investeerders zich voor de komende tien jaren tevreden stellen met een coupon van 1,2 procent. Drie jaar geleden was er nog sprake van bijna 6 procent. 

Maar die tijd ligt intussen ver achter ons, nu het risico op deflatie in de eurozone steeds nadrukkelijker wordt. Nog een sign of the times: Duitsland haalde met de veiling van staatsobligaties (looptijd tot 2024) 4,1 miljard euro op en moet daar minder dan 1 procent rente op betalen.

Rente op Belgische staatsobligaties (looptijd 10 jaar)

Alles wijst erop dat investeerders zich voorbereiden op extra actie door de ECB. Zo schat Morgan Stanley de kans op 30 procent dat de ECB in zijn zoektocht naar 1.000 miljard euro stimulus de Amerikaanse tour zal opgaan en ook staatsobligaties zal inkopen. 

De meningen daarover zijn op het zachtst gezegd verdeeld. Scott Thiel (hoofd European Bonds bij Blackrock): 'Beleggers die obligaties van bijvoorbeeld Spanje of Italië kopen in de hoop dat de ECB die van hen zal overnemen, maken een fout.'

Donderdag maakt de ECB haar rentebesluit bekend. De toespraak van ECB-voorzitter Mario Draghi is zowat hét hoogtepunt van de week op de financiële markten. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud