Belgische staat leent opnieuw gratis

Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. ©dries luyten

De Belgische staat heeft voor de tweede keer deze maand geld geleend tegen een negatieve rente. Ze ontleende 1,5 miljard euro op drie maanden tegen een rente van -0,003 procent.

Twee weken geleden zakte de Belgische driemaandsrente voor het eerst in de geschiedenis onder nul. De schatkist ontleende toen 1,5 miljard tegen een rente van -0,016 procent. Een negatieve rente wil zeggen dat de staat geen rente moet betalen op zijn schuld, maar rente krijgt van beleggers.

Institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen aanvaarden een negatieve rente op overheidspapier omdat veiligheid prioritair is. Ze vrezen dat ze hun geld niet zullen terugzien als ze het deponeren bij banken. De eurocrisis heeft het vertrouwen in de banken ondermijnd.

Daarom staan beleggers hun geld gratis af aan de veilig geachte landen van de eurozone. Niet alleen in België maar ook in Duitsland, Nederland en Frankrijk is de kortetermijnrente lager dan nul.

De schatkist leende ook 1,4 miljard euro op zes maanden tegen een rente van 0,002 procent. De rente op zes maanden was sinds de invoering van de euro nooit zo laag. De vraag naar schatkistcertificaten op drie en zes maanden was ruim dubbel zo groot als het aanbod.

Ook op lange termijn financiert de schatkist zich goedkoper dan ooit. De schatkist ontleende gisteren 1,3 miljard op tien jaar tegen een rente van 2,62 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud