Belgische staatsobligaties erg in trek

Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld. ©Lieven Van Assche

De schatkist heeft maandag 2,8 miljard euro opgehaald bij de maandelijkse veiling van staatsobligaties. De vraag naar Belgisch overheidspapier was duidelijk hoger dan de voorbije maanden.

Het Agentschap van de Schuld veilde lineaire obligaties (OLO's) met drie verschillende looptijden en had vooraf aangekondigd dat ze 2,3 tot 2,8 miljard euro wilde ontlenen. Aangezien de vraag naar papier groot was, ontleende ze het maximumbedrag van 2,8 miljard.

5,5 miljard
Investeerders wilden voor 5,5 miljard Belgische staatsobligaties kopen. De vraag was daarmee dubbel zo hoog dan het maximumbedrag dat de schatkist deze maand wilde ophalen.

De schatkist ontleende 1,1 miljard op tien jaar tegen een gemiddelde rente van 0,86 procent. Voorts haalde ze 985 miljoen op voor een periode van 30 jaar tegen een rente van 1,84 procent en 686 miljoen op 7 jaar tegen een rente van 0,37 procent.

Investeerders wilden voor 5,5 miljard Belgische staatsobligaties kopen. De vraag was daarmee dubbel zo hoog dan het maximumbedrag dat de schatkist wilde ophalen. Bij de veilingen van de voorbije maanden vroegen investeerders doorgaans voor zowat 4 miljard euro papier en bedroeg de zogenaamde bid-to-coverratio slechts 1,4 tot 1,5.

Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld, zie verscheidene mogelijke verklaringen voor de grote vraag naar papier tijdens de veiling. 'Het is mogelijk dat de primary dealers een inspanning deden om hun ranking te verbeteren'. Primary dealars zijn banken die de Belgische obligatiemarkt moeten animeren en de verkoop van Belgische staatsobligaties promoten.

Deboutte voegt eraan toe dat de liquiditeit van de obligatiemarkten wat is verbeterd sinds het einde van de zomervakantie. 'Dat heeft een positieve invloed op de vraag naar staatsobligaties, niet alleen van België maar ook van andere Europese landen. We zien een grote vraag vanuit Japan.'

Ten slotte is het verschil tussen de rente op 30 jaar en die op 10 jaar relatief groot en verscheidene primary dealers hadden een grote vraag naar 30-jarig papier voorspeld, zegt Deboutte. 'Daardoor konden we een groot bedrag lenen op 30 jaar en moesten we minder lenen op de kortere looptijden.'

De OLO-veilingen hebben sinds begin dit jaar 32,1 miljard euro opgehaald. Dat is 98,8 procent van de jaardoelstelling van 32,5 miljard. Maar euro medium term notes (EMTN), een ander soort overheidspapier, zal wellicht minder opbrengen dan de geplande 5 miljard. De voorwaarden om met dat instrument geld op te halen, zijn nu minder gunstig, signaleert Deboutte.

De schatkist wil dit jaar 37,75 miljard euro ophalen met langlopend schuldpapier. Ze heeft al 35,4 miljard euro binnen of 93,8 procent. Deboutte merkt op dat de OLO-veiling van november nodig blijft om het geplande bedrag te halen. 'We zullen in 2015 wellicht wat meer dan gepland ophalen met OLO's en wat minder dan voorzien met EMTN.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud