Belgische tienjaarsrente zakt onder 0 procent

Mario Draghi, de voorzitter van de ECB. ©Bloomberg

De Belgische rente op tien jaar zakt woensdagmorgen naar -0,03 procent.

België vervoegt de club van landen met een negatieve rente nu de Belgische tienjaarsrente naar -0,03 procent is gezakt. Nederland, Frankrijk en Duitsland kennen al langer een negatieve rente.

De Belgische rente staat al de hele week onder druk. Maandag bereikte de tienjaarsrente een historisch dieptepunt na uitspraken van de Nederlandse ECB-bestuurder Klaas Knot. Die zei dat de inflatie onmiskenbaar laag is en dat de ECB bij tegenvallers klaar staat om in actie te komen.

Gisteren brokkelde de rente verder af tot anderhalve basispunt. Na toenemende voorzichtigheid op de financiële markten woensdagmorgen dook ze onder nul.

De neerwaartse druk op de Belgische rente van deze week past in een breder beeld van dalende rentes in de eurozone. Dat komt deels door de internationale handelsspanningen en de verslechterde groeivooruitzichten, maar ook de Europese Centrale Bank (ECB) doet een duit in het zakje.

Door de toenemende risico's voor de economische groei neemt de druk op de ECB toe om een soepeler monetair beleid te voeren. Voorzitter Mario Draghi hintte in juni op meer monetaire stimulus als de inflatie niet snel genoeg naar de doelstelling van bijna 2 procent stijgt.

'Kwestie van tijd'

Vroeger dachten we dat de rentelast niet onder 2 procent van het bbp zou gaan, maar de volgende jaren gaat hij naar 1,5 procent.
Jean Deboutte
Agentschap van de Schuld

‘Het was een kwestie van tijd voor België aan de beurt was met een negatieve tienjaarsrente’,  zegt Jean Deboutte van het Federaal Agentschap van de Schuld in een reactie. ‘We zien al maanden, sinds het begin van het jaar, dat de rente aan het dalen is.'

Een van de redenen is volgens hem, naast de verwachte stimulus van de ECB, de koersverandering van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank kijkt niet langer naar een renteverhoging, maar denkt nu eerder aan een verlaging. Daarnaast zijn er de economische problemen voor de wereldhandel met heel wat onzekerheden, bijvoorbeeld door de handelsgeschillen.

Weinig effect op schuld

Marktenchat

Heeft u vragen over de financiële markten, de lage rente of (Belgische) aandelen? Dan kan u op donderdag 4 juli om 12 uur terecht in de marktenchat met redacteur Kurt Vansteeland.

Stel nu al uw vragen in de chatbox.

Voor de financiering van de staatsschuld dit jaar ziet Deboutte weinig effect omdat er al heel veel gefinancierd is en het jaar al gevorderd is. De jongste prognose voor dit jaar staat op 1,82 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en dat was al een verlaging.

De komende jaren ziet hij wel een verlaging van de rentelast. ‘Vroeger dachten we dat de rentelast niet onder 2 procent van het bbp zou gaan, maar de volgende jaren gaat hij naar 1,5 procent. In 2023 zou de rentelast onder die kaap kunnen gaan.’ Dat is een stevige meevaller voor een land als België, dat een staatsschuld torst van meer dan 100 procent van het bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud