Belgische tweejaarsrente negatief

ECB-voorzitter Mario Draghi ©EPA

De toespraak van ECB-voorzitter Mario Draghi vrijdag en het verslechterende ondernemingsklimaat in Duitsland duwen de Europese rentes naar nieuwe diepterecords. De Belgische rente op twee jaar is voor het eerst negatief.

Draghi gaf op de jaarlijkse hoogmis van de Amerikaanse centrale bank in Jackson Hole aan dat extra stimulus voor de eurozone tot de mogelijkheden behoort. Dat zou betekenen dat de Europese Centrale Bank massaal staatspapier zou inkopen. Dat de Duitse economie, dé groeimotor van de eurozone, verder slabakt, vergroot de kans dat de ECB moet ingrijpen.

Beleggers lopen vandaag op die beslissing vooruit door Europese obligaties in te slaan. Dat duwt alle Europese rentes naar omlaag. De Belgische rente op twee jaar werd vandaag voor het eerst in de geschiedenis zelfs negatief, tot -0,011 procent. De rente op drie maanden en één jaar werd eerder al negatief.

Ook de Belgische tienjaarsrente blijft maar dalen, tot onder de historische grens van 1,3 procent.

Een lagere rente is goed nieuws voor de Belgische schatkist. Ons land spaart tientallen miljoenen euro's aan rentelasten uit. Ook wie een woonkrediet aangaat of zijn woonlening herfinanciert, profiteert volop.

Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws. Ter illustratie, staatsbons met een looptijd van 8 jaar, brachten nooit eerder zo weinig op, amper 1 procent bruto. Ter herinnering: eind november 2011 stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 5,7 procent. Begin dit jaar was dat 2,5 procent en in mei werd de kaap van 2 procent doorbroken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud