Berenberg heeft boontje voor laadpalen en luxejachten

De Italiaanse bouwer van superjachten Sanlorenzo is een van Berenbergs midcapfavorieten. ©Sanlorenzo

Bij de midcapfavorieten van Berenberg moeten Recticel en het IJslandse voedingstechnologiebedrijf Marel plaatsmaken voor het laadpalenbedrijf Fastned en de online beursmakelaar FlatexDeGiro.

Na de sterke beurzenrun sinds begin dit jaar acht Berenberg de tijd rijp voor enkele aanpassingen van zijn favorietenlijst met Europese midcaps. Op die veelkleurige lijst stonden drie Belgische namen. De schuimrubberfabrikant Recticel verdwijnt nu het aandeel sinds begin dit jaar 40 procent heeft gewonnen, mee dankzij een bod van Greiner.

Twee andere Belgische midcaps blijven op de favorietenlijst: het farmabedrijf Mithra (+20% sinds begin 2021) als een vernieuwer op de oestrogenenmarkt en Fagron (-2%). Die specialist in geneesmiddelen die bij de apotheker zijn bereid, kan bekoren met zijn kloeke marktpositie en stabiele hoge winstmarge.

Fastned en FlatexDeGiro

Nieuwkomers bij Berenbergs lievelingen zijn Fastned en FlatexDeGiro. De Nederlandse ontwikkelaar en uitbater van snellaadstations Fastned biedt volgens de analisten een aantrekkelijke manier om in te spelen op de elektrificering van transport.  De kapitaalverhoging van 150 miljoen euro die in het eerste kwartaal werd doorgevoerd, zal toelaten de groei te versnellen, klinkt het. Berenberg hanteert een koersdoel van 91 euro, wat 38 procent opwaarts potentieel biedt, en een koopadvies.

FlatexDeGiro is volgens het beurshuis de snelst groeiende online beursmakelaar in Europa. De markt met tal van lokale spelers is nog sterk gefragmenteerd. Wegens de schaalvoordelen en de leidende kostenpositie is FlatexDeGiro uitstekend geplaatst om de consolidatie in zijn sector aan te vuren. Het bedrijf verhoogde onlangs zijn doelstellingen voor de komende vijf jaar: tegen 2026 mikt het op 7 à 8 miljoen klanten en 250 tot 350 miljoen transacties. De Berenberg-analisten trekken hun koersdoel op tot 165 euro en herhalen hun koopadvies.

Weinig vertrouwde namen

Bij de midcaptoppers zitten behalve de Nederlandse verlichtingsspecialist Signify, het vroegere Philips Lighting, ook namen die de meeste beleggers weinig vertrouwd in de oren klinken, zoals Esker, Rubis en Sanlorenzo.

Esker is sinds begin dit jaar 26 procent meer waard. Het Franse bedrijf ontwikkelt DPA-software (automatisering van documentprocessen) die in de cloud ter beschikking staat van ondernemingen. Twee derde van de omzet wordt buiten Frankrijk gedraaid, de helft in de Verenigde Staten. Esker overweegt een tweede beursnotering op Wall Street, wat de koers volgens Berenberg een duw kan geven.

Het Franse Rubis is actief in de distributie van brandstoffen en lpg, maar heeft ook een divisie logistiek. Behalve in Frankrijk staat Rubis sterk in nichemarkten op de Caraïben en Afrika. De sterke balans laat toe op overnamepad te gaan, zowel in bestaande als in nieuwe markten. Berenberg verwacht een sterk winstherstel dit jaar en een hervatting van het aandeleninkoopprogramma.

Sanlorenzo

Een buitenbeentje onder de favorieten is Sanlorenzo, een Italiaanse fabrikant van luxejachten. In het segment van de jachten tussen 30 en 40 meter lang heeft hij een marktaandeel van 18 procent. De analisten loven het unieke businessmodel, de solide merkreputatie en zien verdere ruimte voor omzetgroei en margeverbetering. De verkoop kan opgetrokken worden door klanten te winnen in de VS en Azië, terwijl de hogere benutting van de productiecapaciteit en verbeteringen van het productieproces de winstmarge kunnen verhogen.

De markt voor luxejachten staat sinds vorige zomer sterk en omdat uitbreiding van de capaciteit een werk van lange adem is, zijn de orderboeken goed gevuld. Om daar een mouw aan te passen is Sanlorenzo op overnamepad. Het aandeel is dit jaar 56 procent geklommen, maar is koopwaardig wegens de interessante waardering, zeggen de Berenberg-analisten. Het aandeel tikte woensdag op de beurs van Milaan met 25,70 euro een record aan.

De essentie

  • Berenberg volgt 68 Europese midcapaandelen op.
  • Die bedrijven bevinden zich vooral in België, Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje.
  • Sinds 2,5 jaar publiceert het beurshuis geregeld een favorietenlijst.
  • De lijst bevat acht nieuwe namen: Esker, Fagron, Fastned, FlatexDeGiro, Mithra, Rubis, Sanlorenzo en Signify. Marel en Recticel zijn van de lijst verdwenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud