Berenberg scoort met Fagron-deal

Producten van Fagron. ©DB60194088

Beleggers reageren tevreden op de vlekkeloze exit van Filip Balcaen en Waterland uit Fagron. Het wegvallen van een grote verkoopdreiging doet het aandeel opveren.

De eerste beursdag na een private plaatsing bij een selecte club beleggers is doorgaans geen leuke dag voor de bestaande aandeelhouders van het bedrijf. Zo’n private plaatsing gebeurt tegen een korting op de beurskoers, waardoor de nieuwe beleggers al meteen winst kunnen realiseren door hun aandelen snel te verkopen.

Maar maandag reageren beleggers bijna euforisch op de verkoop van het 13 procentbelang door de investeringsmaatschappijen Baltisse (Filip Balcaen) en Waterland vorige vrijdagnamiddag. Die verkoop, net na de publicatie van sterke kwartaalcijfers, gebeurde tegen een vrij beperkte korting van 1,7 procent op de beurskoers. Bovendien is de dreiging van een grote aandelenverkoop, in het jargon 'stock overhang', weg.

Het was een publiek geheim dat Balcaen en Waterland volledig wilden uitstappen, na hun twee vorige - gedeeltelijke - exits.

Nieuwe langetermijninvesteerder

‘Als de markt weet dat er een nieuwe, grote aandelenverkoop op til is, dan trekt dat hefboomfondsen aan die een shortpositie nemen (profiteren van een koersval, red.). Zij draaien hun posities terug en dat draagt bij tot het koersherstel’, zegt een handelaar. Fagron  , een specialist in apothekersbereidingen, is maandag met een winst van 5 procent de grootste stijger op de Brusselse beurs.

Berenberg vond vrijdag in 40 minuten voldoende kandidaat-kopers. Bij de vorige verkoopronde stapte het Amerikaanse investeringsfonds Capital Group in. ‘Ook nu is er nieuwe langetermijninvesteerder opgedoken met een belang van 5 procent’, zegt een bron. Binnenkort verschijnt daarover een transparantiemelding.

Nieuwe speler

Berenberg heeft bij het vullen van het orderboek de vraag naar aandelen van hedgefondsen bewust laag gehouden. ‘We waren heel duidelijk op zoek naar long-only investeerders’, zegt Berenberg. Met andere woorden: geen beleggers die inschrijven om daarna een snelle winst te kunnen realiseren.

Berenberg is een vrij recente speler op de Belgische markt. Het beurshuis vulde het gat dat andere Belgische spelers achterlieten. Verschillende banken beknibbelden in het verleden op de marktenzaalactiviteiten.

Berenberg covert momenteel 52 Belgische aandelen en realiseerde een tiental zakentransacties (Fagron, Biocartis, Cofinimmo, MdXHealth, Greenyard). ‘Onze sterkte is investeerders aantrekken die voordien nooit gehoord hebben van die aandelen’, klinkt het bij Berenberg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud