Bernanke gaat transparanter communiceren

De Amerikaanse centrale bank zal vanaf eind deze maand officiële verwachtingen publiceren voor haar belangijkste rentetarief. Een primeur, de maatregel moet het publiek meer inzicht geven in het rentebeleid van de Federal Reserve. Dat blijkt uit de notulen van de laatste Fed-vergadering die dinsdag werden vrijgegeven.

Voor het eerst zal de Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, een inkijk geven in de eigen vooruitzichten voor de basisrente voor de komende jaren. De centrale bankiers zullen dus aangeven wanneer zij zelf een renteverhoging of -verlaging verwachten gegeven de economische situatie. Dat zal een eerste keer gebeuren na de volgende bijeenkomst van 24 en 25 januari.

De maatregel is een nieuwste verwezenlijking voor Bernanke, die er zijn missie van gemaakt heeft om de Fed transparanter te maken.

Uit de notulen blijkt verder nog dat een aantal Fed-bestuurders zegden dat de economische toestand een verdere versoepeling van het monetair beleid zou rechtvaardigen. Anderen zegden dan weer dat nog meer stimulus een slecht idee zou zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud