Bernanke waarschuwt voor 'zijn' fiscal cliff

Fed-voorzitter Ben Bernanke (foto: AFP)

Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, gelooft dat 2013 ‘een mooi jaar’ kan worden. Maar dan moet de politiek een snelle oplossing voorleggen voor de dreigende ‘fiscal cliff’.

van onze correspondent in New York

De Fed-voorzitter kwam naar New York met een boodschap voor Washington. In het Mariott op Times Square kwam hij voor de leden van de respectabele Economic Club of New York benadrukken dat de politiek maar best voortmaakt met een oplossing voor de dreigende ‘fiscal cliff’.

Die metafoor, een term die Bernanke zelf in februari tijdens een hoorzitting in het Congres in het leven heeft geroepen, omschrijft de combinatie van belastingverhogingen en besparingsmaatregelen die automatisch in gang schieten met nieuwjaar.

'Als er niets verandert, vormen die maatregelen een ernstige bedreiging voor het herstel.' Bernanke sluit zich aan bij andere economen en het onpartijdige Congressional Budget Office met de waarschuwing dat door het mogelijke schokeffect de economie zo verstikt dat die weer in een recessie sukkelt.

Bernanke riep herinneringen op aan de politieke spelletjes die Washington speelde vorige zomer toen onderhandelingen over een verhoging van het bedrag dat de staat mag ontlenen resulteerden in een openlijke ideologische ruzie die de financiële markten deed daveren. Niet veel later verloren de VS voor het eerst hun toprating van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s.

'Bij gebrek aan een tijdig akkoord kunnen de gevolgen dit keer nog groter zijn', alarmeerde Bernanke. De Amerikaanse overheid nadert de schuldlimiet opnieuw begin volgend jaar.

De Fed-voorzitter zette zijn waarschuwingen kracht bij door te suggereren dat de gevolgen voor de Amerikaanse economie nu al voelbaar zijn. 'De onzekerheid lijkt nu al impact te hebben op beslissingen die consumenten nemen over uitgaven en investeringen en lijkt bij te dragen tot de voorzichtige houding op de financiële markten.'

Als de situatie na nieuwjaar blijft zoals ze nu is, verwachten economen dat de fiscal cliff volgend jaar een hap neemt van 500 miljard dollar uit het bbp van de grootste economie ter wereld.  De onderhandelingen tussen de Democraten van de pas opnieuw verkozen president Barack Obama en de Republikeinen van Huis-voorzitter John Boehner zijn aan de gang in Washington.

'Als de politici erin slagen om samen te werken en budgettaire duidelijkheid te scheppen door een creatieve oplossing te vinden voor de begrotingssituatie op lange termijn zonder dat de economie eronder lijdt, kan 2013 een heel mooi jaar worden voor de Amerikaanse economie.' Een grote 'als' dus. En dus liet de centraal bankier meteen verstaan dat zijn ultrasoepele beleid onverkort van kracht blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud