Advertentie

Beste beursweek van het voorbije jaar

De beurs van Brussel won afgelopen week 4 procent. ©Photo News

De Brusselse beurs vergaarde een winst van 4 procent. Dat is van eind december 2013 geleden. Beleggers reageerden voor de tweede dag op rij enthousiast op de forse kapitaalinjectie (1.000 miljard euro) van de Europese Centrale Bank in de economie.

De Europese beurzen boekten vrijdag winsten van 1,5 tot 2 procent. De Bel20  ging goed mee in dat peloton. De Brusselse sterindex profiteerde van de nieuwe spurt van superzwaargewicht AB InBev  . Die zette een sterke week neer, waarbij het aandeel met meer dan 6 procent steeg. De koersklim oogt des te forser als ze wordt vergeleken met de gestage groei op lange termijn (zie koersgrafiek).

De jongste koerssprong van AB InBev ©Bloomberg

Nochtans is er geen concreet koersgevoelig nieuws. De brouwer haalde in ons land de afgelopen week enkele keren de krantenkoppen met zijn betaalbeleid voor leveranciers en de prijszetting van zijn bier, maar dat zijn geen elementen die de koers van 's werelds grootste brouwer zwaar beïnvloeden. Persagentschap Bloomberg haalt via een omweg wel weer het speculatieve overnameverhaal boven.

Een analist van Bloomberg Insider vergeleek de koersevolutie van AB InBev met die van gedoodverfd overnamedoelwit SABMiller, nummer 2 van de wereld, en komt tot een opvallende conclusie. De sterke prestatie van het AB InBev-aandeel maakt van dat aandeel een steeds aantrekkelijker wapen om een potentieel bod te financieren. Topman Carlos Brito werkte bij de vorige grote deals met een combinatie van schulden en cash (al dan niet vrijgemaakt met de verkoop van activiteiten). Nu zijn er dus nog andere opties mogelijk.

Diepterecords

De aandelenmarkten koersten dus gezwind hoger. Het extra geld dat de ECB in de markten pompt, zal dan ook in eerste instantie zijn weg vinden naar de beurs. Of het nadien ook zal doorsijpelen naar de reële economie, of gewoon erboven blijft rondklotsen, is de vraag die op ieders lippen brandt.

Op de obligatiemarkten werden vrijdag nieuwe diepterecords neergezet. De tienjaarsrente in onder meer Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië stond nooit lager. De Belgische tienjaarsrente zakte naar een diepterecord van 0,64 procent, na een daling met 8 basispunten.

En ook de euro zette zijn neerwaartse beweging verder. De eenheidsmunt dook zelfs even onder 1,12 dollar, maar sloot uiteindelijk 0,9 procent lager op 1,1271 dollar.

De euro zakt verder weg ten opzichte van de dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud